Szépen felújítva ismét együtt a “Család” szobor

Több hetes felújítási munkálatok után ma délelőtt visszahelyezték talapzatára Győry Dezső “Család” c. szoboregyüttesét. A visszahelyezés műveletéről készített fotógaléria a Kis-Pongrác lakótelep Facebook oldalán látható.

A “Család” c. szobor Győry Dezső alkotása, a lakótelep 1939-1941 közötti felépítésekor a telep díszítésére rendezett képzőművészeti pályázat egyik nyertes alkotása. A még meglévő szobrok közül a “Család”-tól jobbra a Salgótarjáni 61-63. épületek között látható Csúcs Ferenc “Munka” c. szobra, ez eredetileg az iskola előtti téren állt, 1990 után helyezték át mai helyére. Valamint még megemlítendő a telep egyes házai között létesített pancsolómedencéket folyóvízzel ellátó kútszobrok közül egyedül megmaradt “Mackók” c. szobor (Maugsch Gyula alkotása), a Csilla utca 5. és 6. épületek között. Egyéb jelentős lakótelepi műalkotás még a régi házszámozás szerinti 2. és 6. illetve 12. és 16. épületek telep belseje felé néző véghomlokzatára alkotott ún. sgraffitók, a négy évszak témájában, Molnár C. Pál és Medveczky Jenő alkotásai. (A sgraffitó nem falfestmény, hanem vakolatba karcolással kiképzett felület.)

Fontos megjegyezni, hogy a “Család” felújítását a Budapesti Történeti Múzeum Budapest Galéria végezte az éves felújítási keretében, együtt a Pongrác út 19. sz. alatti Magyarországi Szent Erzsébet szoborral.

Egyesületünk tevékenységi körében szereplő cél, hogy a leromlott állapotban lévő megmaradt három sgraffitó és “Munka” meg a “Mackók” is előbb-utóbb felújításra kerüljenek.

2013.09.25_Csalad_szobor_felujitasa_01 2013.09.25_Csalad_szobor_felujitasa_02

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük