Elhunyt Török “Béka” Gyula

Hetvenöt éves korában elhunyt a Pongráctelepről elszármazott Török Gyula ökölvívó, a római olimpia légsúlyú bajnoka. A mindössze 161 centiméter magas, “Béka” becenévre hallgató öklöző nagy sikereit a Vörös Lobogó, majd az MTK színeiben aratta. Lég- és harmatsúlyban ötször nyert magyar bajnokságot, írja az MTI.

Kedvenc, eredményes harcmodorával, a villámgyors beugrások utáni csapott horgokkal 1959-ben Luzernben Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett, majd 1960-ban, Rómában az olimpián nem talált legyőzőre. Négy évvel később, Tokióban nem tudott ismételni, harmatsúlyban az első fordulóban vereséget szenvedett.

Visszavonulása után az Építők SC (1976-1978), majd a Csepel SC (1978-1981) ökölvívó-szakosztályának edzője volt, rövid ideig a válogatott mellett is segédkezett.

Kiemelkedő sportolói és edzői pályafutása elismeréseként 2008-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét (polgári tagozat). Egy évtizede szélütés érte, s részlegesen lebénult. Január 24-én lett volna 76 éves. (Forrás: Sport Géza)

Alább egy videó Török Béka Gyula emlékére. (Forrás: indavideó)

http://indavideo.hu/video/Torok_Beka_Gyula

<iframe title=”indavideo video player” scrolling=”no” class=”indavideo-player”  id=”player-893dd42619″ type=”text/html” width=”640″ height=”360″ src=”http://embed.indavideo.hu/player/video/893dd42619/” frameborder=”0″></iframe>

Rómában. (Forrás: Krakobox)

Rómában. (Forrás: Krakobox)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük