Szombattól új élelmiszer jelölések a boltokban

Szigorodnak az élelmiszerek jelölésének törvényi előírásai szombattól. A rendeletben kötelezően előírt információkat – mint a megnevezés, összetevők, nettó mennyiség, szavatossági idő – jól látható helyen, egyértelműen, az előrecsomagolt élelmiszerek esetén közvetlenül a csomagoláson vagy az arra rögzített címkén kell feltüntetni, a betűméret magassága pedig nem lehet kisebb 1,2 milliméternél – írja az MTI.

A rendelet tartalmaz egy listát az allergiát okozó összetevőkről és alkotóanyagokról, ezeket olyan szedéssel – betűtípussal, stílussal vagy háttérszínnel – kell kiemelni, amely azt egyértelműen elkülöníti a többi összetevőtől.

A fagyasztott hús- vagy halkészítményeknél az első fagyasztási időpontot is meg kell adni. Mindazon húskészítményeken és halászati termékeken, amelyek azt a látszatot keltik, hogy egy teljes darab húsból vagy halból állnak, de valójában több darabból készültek, a gyártóknak fel kell tüntetniük a „darabokból formázott hús”, valamint a „darabokból formázott hal” megjelölést.

A rendelet hatálybalépése előtt forgalomba került vagy megjelölt, de a rendelet követelményeinek nem megfelelő élelmiszereket az adott készletek kimerüléséig továbbra is árulhatják az üzletek.

Forrás: 10.kerulet.ittlakunk.hu

2014.12.12_allergenek jelolese a boltokban

Forrás: Pénzcentrum.hu