Mackók – egy kútszobor négy képen

Az idősebbek bizonyára emlékeznek még a hajdani pancsolómedencékre a pongráctelepi házak között, némelyik (növényzettel benőtt-beültetett) medence betonpereme még 2014 nyarán is látható volt, a kertészeti felújításig. Na de, ki emlékszik a medencékbe vizet csorgató kútszobrokra? Mára csak a Mackók maradt meg közülük (a régi 15. és 16. épületek, ma a Csilla utca 5. és 6. között), talapzatán az alkotó, Maugsch Gyula nevével (az alábbi tablóra kattintva-kinagyítva az első fotón látható).

A Pongráctelep építéséről tudósító 1941-1942-es beszámolók összesen négy szobrászt neveznek meg a térképek szerint 5-6 „lubickoló” medencéhez tartozó kútszobrok alkotóiként: Izbégi Villám Rózsa, Martinelli Jenő, Maugsch Gyula és Varga Ferenc. Azonban magukról a kútszobrokról nem írnak semmit, csak egy fotót közölnek, éppen a Mackókról, ami segíthet majd a jelenleg nagyon leromlott állapotú szobor remélhetőleg bekövetkező felújításakor.

Ha valakinek vannak személyes emlékei a kútszobrokkal kapcsolatban, érdeklődéssel várjuk a jelentkezését, például hogy milyen volt kisgyermekként pancsolni ezekben a medencékben, vagy hogy a Mackókon kívül milyen egyéb kútszobrok voltak még a Pongráctelepen. Sőt, ha valaki esetleg fotót is tudna küldeni, annak különösen örülnénk, ha elküldené a postalada@pongractelep.hu címre.

(Rapcsák Balázs fotói)

2014.01.20_RapcsakB_Mackok tablo