59 éves korában meghalt Pap Vera

A Vígszínház honlapja szerint „méltósággal és türelemmel viselt hosszú betegség” után elhunyt Pap Vera, a Vígszínház vezető színésznője, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a Pongráctelepről származott el. Pap Vera a régi 19. épületben (ma Csilla utca 3.) lakott, hallatlan kedvességgel beszélt gyerekkoráról, iskolás képei még megvannak. Gergely Gáborral (asztalitenisz világbajnokunk) lakott egy épületben. Nyugodjon békében!

2015.04.09_meghalt Pap Vera_MTI foto_Kalmandy Ferenc

Pap Vera (jobbra). Fotó: Kálmándy Ferenc, MTI.

Gyerekkorában bohóc akart lenni, édesapja gyakran elvitte a cirkuszba, írja róla honlapján a Vígszínház.  A Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után, 1979-ben a Vígszínházhoz szerződött, és azóta, 36 éve megszakítás nélkül a társulat tagja volt. Olyan színpadi alakítások  fűződnek a nevéhez, mint a Szentivánéji álom Hermiája, Kornis Kozmájának Hédije, az Úri muri Rozikája, Amadeus Konstanzája, Fejes Endre Cserepes Margit házasságának címszerepe, a Leonce és Léna Lénája, a Györgyike drága gyermek Györgyikéje, a Salemi boszorkányok Proktornéja, a Kurázsi mama Yvette-je, A revizor Polgármesternéje, Az ember tragédiája Évája, az Augusztus Oklahomában és a Mikve főszerepe.  Színházi szerepei mellett több mint 40 filmben és tévéjátékban szerepelt.

Még főiskolás évei alatt kapta első főszerepét a Gábor Pál rendezte Angi Vera című filmben (itt még Pap Veronika néven szerepelt). Ezért a szerepért 1980-ban a chicagói filmfesztiválon elnyerte a legjobb női alakítás díját, 1981-ben pedig a David di Donatello-díjat. Az Angi Vera után számos filmes szerepet kapott, játszott a Csapd le csacsi!, A névtelen vár, a Dögkeselyű, az Uramisten vagy a Roncsfilm című alkotásokban is.

Betegsége alatt szinte megszakítás nélkül játszott: „Hihetetlen nagy erőt kaptam a nézőktől, a kollégáktól, és nagyon fellelkesített, hogy mire vagyok képes. Önmagamnak is bizonyítottam.” Még 2014 őszén is játszotta a Mikve főszerepét, és próbált a Fátyol nélkül című előadásban, amelynek októberben volt a bemutatója. 2015. február 8-án, vasárnap lépett utoljára színpadra.

Pap Verát a Vígszínház saját halottjának tekinti.

Forrás: Index

A Vígszínház honlapján fotógaléria tekinthető meg Pap Vera színpadi pályafutásáról.

Hosszabb életrajz a Dívány.hu-n olvasható.

Alább egy 2014-es videó mutat be két percben Pap Vera emlékezetes vígszínházi fellépéseiről fotóválogatást.