Erős vihar vonul át szerdán az egész országban

Ma délután északnyugat felől markáns hidegfront érkezik Budapest fölé, aminek az útját heves zivatarok kísérik, egyre többfelé várható zápor, zivatar, de akár heves zivatarláncolat is kialakulhat, melyben pusztító jégeső, viharos szélroham, hirtelen lezúduló kiadós csapadék fordulhat elő.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleménye szerint helyenként erős, akár 90 kilométer/órát meghaladó széllökések várható, illetve intenzív, nagyméretű jégesőre, felhőszakadásra is fel kell készülni. Ma a 19-ből 16 megyében vörös, 3-ban narancssárga riasztás van a vihar miatt. Az OKF mindenkitől azt kéri, hogy viharos erejű szél esetén zárják be az ajtókat, ablakokat, és ha tehetik, ne menjenek a szabadba.

Az otthonukban tartózkodóktól azt kérik, hogy riasztás esetén áramtalanítsák az elektromos berendezéseket, mert a háztartási gépek, elektronikai eszközök a villám okozta túlfeszültség hatására károsodhatnak. A szabadban tartózkodók villámlás esetén kerüljék a magányos fák, antennák, nagyobb fémszerkezetek közvetlen környezetét, illetve a villámlásnak jobban kitett magaslati helyeket. A villámlás ellen biztonságos menedéket nyújtanak az épületek, vagy a zárt ajtajú és ablakú autók.

Emlékeztettek továbbá, hogy erős vihar esetén az elektromos hálózatban károk keletkezhetnek, így a szolgáltatásban akár huzamosabb ideig is zavarok lehetnek. A zivatarokkal és a villámlással kapcsolatos részletes információk elérhetőek az OKF oldalán itt.

Forrás: Index