Fókuszban a Hős utca

Az RTL Klub tévécsatorna Fókusz című esti magazinműsorának 2015. július 9-i adásában volt látható Újvári Mihály 5 és fél perces riportja a Hős utcai gettó állapotairól. Rövid szöveges leírás után a riport megnézhető az RTL Klub honlapján.

2015.07.10_RTL Klub_Hos utcai riport

Fotó: RTL Klub

A kőbányai Hős utcában áll két ház, a 15/A és B, ahol a legmélyebb nyomorban, méltatlan körülmények között él 600-700 ember. Igazi kis mini gettó ez, ahová a rendőrök is csak nagy erőkkel mernek bemenni. Az épületek rogyadoznak, a drogosok ellepik a környéket. Újvári Mihály riportja.

Batta Erika szociális munkás már nyolc éve próbál segíteni az itt élőknek, elsősorban ruhákkal, gyógyszerrel, és tanácsadással. Nincs egyszerű dolga, hisz a két életveszélyes épületben, sokak számára elképzelhetetlen körülmények között élnek ezek az emberek.

2004-ben az egyik épület egy gázlopás következtében felrobbant. Emiatt a B épület sokkal rosszabbul néz ki. Akkor megrepedtek a falak és a ház statikailag is meggyengült, ezért felkerült a falra egy életveszély és egy omlásveszély tábla.

Mindkét épületet szeretné lebontani az önkormányzat, de nem tudják, mivel a lakások fele van csak a tulajdonában. Sok az önkényes lakásfoglaló is, akik nem fizetnek semmit. Ellenük úgy próbálnak védekezni, hogy kilakoltatják őket, aztán befalazzák az ajtókat, ablakokat.

Forrás: RTL Klub