Pongráctelep “szomszédságába” költözik az Operaház

A kormány még kora tavasszal jelentette be, hogy a Magyar Állami Operaház a Kőbányai úti volt Északi Járműjavító (2011-ben zárt be) legnagyobb műemlék jellegű ipari épületében, az ún. Eiffel-csarnokban építheti fel új műhelyházát, próbaszínpadait, zenetermét és kelléktárát. Az MTI ma számolt be a kormány múlt heti döntéséről, miszerint mintegy 14,5 milliárd forint értékben megújulhat a Kőbányai úti Eiffel-csarnok 2017 nyarára. A Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház műhelyháza és próbacentruma összességében 14 milliárd 425 millió forintos állami támogatást kap a munkálatokra. Az idén 1 milliárd 841,5 millió forintot, a maradék több mint 12,5 milliárdot a 2016-ban és 2017-ben biztosítják a költségvetésből. A jelenleg rossz állapotú és végveszélyben lévő műemlék csarnokban 21. századi modern bázis valósulhat meg, amely a magyar operajátszás új perspektíváit szolgálhatja ki.

2015.07.27_kobanya.hu_Eiffel-csarnok

Fotó: Kőbánya.hu

A MÁV egykori járműjavítójában olyan bázist építenek, amelyben helyet kapnak többek között műhelyek, operastúdió, próbaszínpadok és rekreációs tér is a díszlet- és jelmezraktárak mellett – ismertette a részleteket Ókovács Szilveszter, a dalszínház főigazgatója. Az 1886-os építésű, az Eiffel-tornyot is jegyző francia mérnök által tervezett, acélszerkezetű csarnokban az operaház színpadméretével azonos próbaszínpadot alakítanak ki, a másik próbateremhez mobil nézőtér is csatlakozik, emellett zenekari termet is létesítenek. A látogatóközpontba érkezők betekintést nyerhetnek a műhelymunkákba és a tervek szerint ezen szakmákat oktatni is fogják. Mint mondta, a legnagyobb magyarországi műemlék megóvása és átépítése történik meg a beruházással. A főigazgató hangsúlyozta: ilyen típusú, infrastrukturális jellegű pozitív kormánydöntés 35 éve nem született az operaház számára.

Így 2017 nyarától a Pongráctelep közvetlen közelében lesz az Operaház bázisa, azonban a lakótelep délnyugati (kutyafuttatós) sarkától való kb. 300 méteres távolság ellenére – a Keleti pályaudvarra és Kőbánya-Kispestre tartó vasútvonalak áthatolhatatlan akadálya miatt – a pongráctelepi lakosok valójában csak jó egy kilométeres kerülővel látogathatják majd a próbaelőadásokat…

2015.07.27_Operahaz_Eiffel-csarnok_Google Earth

Forrás: Kőbánya.info