Stop Motion animációs klubfoglalkozás a Pongrác Közösségi Házban

A stop motion kifejezés a Wikipédia szócikke szerint a képkockánként beállított és rögzítési eljárást jelent, amelyet később mozgóképpé dolgoznak össze. A hagyományos filmfelvétellel ellentétben itt nem valós időben megrendezett sebességgel kerülnek rögzítésre az események, hanem a mozgóképet alkotó összes képkocka egy-egy külön beállítást jelent, melyet állókép, azaz fotó formában rögzítenek. Majd az így keletkező állóképeket egymás után vágva, összeillesztve jön létre a mozgókép, animáció.

A stop motion film az animációs filmek létrehozásának egyik fő módszere volt a fejlettebb számítógépes technika megjelenése előtt. Habár jelentősége a mozi iparban csökkent, de ma is kedvelt módszer amatőr (kísérletező) filmesek körökben, mivel technikai igénye rendkívül minimális.

Ismertebb, stop motion technikával készült animációs filmek:

– TV-Maci (a legtöbb változata itt látható egy videóba összevágva)
– Karácsonyi lidércnyomás (egy részlet az animációs filmből)
– A Lego-kaland igazából számítógéppel rajzolt film, de itt megnézhető egy 3 perces videó, hogyan lehet legóval stop motion filmet készíteni.

A fenti hosszas bevezető annak dukál, hogy a Pongrác Közösségi Házban stop motion készítő klubfoglalkozás indul márciusban – ha január 21-éig elegendő jelentkező jelzi részvételi szándékát.

2016.01.13_PKH_Stop Motion_plakat