A közösségi együttélés új önkormányzati szabályairól

A hvg.hu vasárnapi cikke hívta fel figyelmünket a Kőbányai Önkormányzat 2015. december 18-án hozott rendeletére, mely újraszabályozza a közösségi együttélés X. kerületi szabályait. A rendelet PDF formátumban olvasható és letölthető a kobanya.hu ezen oldaláról.

Mivel a hvg.hu cikke az önkormányzati rendelet kutyasétáltatásról szóló részét emeli ki (14. §), miszerint a kerületi parkokban rövidesen tilos lesz kutyát sétáltatni, itt mindjárt tisztázzuk, hogy a Pongráctelep zöldterületei nem parkok, a rendelet 2. sz. melléklete a Csajkovszkij park, Szent László tér és egyebek mellett hozzánk legközelebb a Kistorony parkot sorolja fel, ez utóbbi a Pongrác úti kápolna körülötti terecske, ahol tehát ezentúl tilos lesz kutyát sétáltatni. (A Népliget azért nincs a felsorolásban, mert az fővárosi park.)

Vannak viszont más paragrafusai is a rendeletnek, amik tiltják pl. a közterületi szeszes ital fogyasztást és drogozást, mely közigazgatási bírsággal, vagy adott esetben a közterület-felügyelők által kiszabható helyszíni bírsággal büntethető. Utóbbival kapcsolatban nem árt tudni, hogy a térfigyelőkamerák felvétele alapján is lehet el lehet jutni a helyszíni bírságig.

Külön paragrafus (22. §) tiltja a közterületi dohányzást nevelési, oktatási, szociális, egészségügyi, sport és kulturális intézmények, közhivatalok 15 méteres körzetében (ez 30 ezer Ft-ig terjedő helyszíni bírsággal sújtható).

A közterületi dohányzásra (22. §) és a kutyasétáltatásra (14. §) vonatkozó paragrafusok 2016. június 1-től lépnek hatályba; a rendelet többi, azaz túlnyomó része viszont most, 2016. február 1-től hatályosul.

Forrás: Kőbánya.hu