Mosóüst egy hajdani pongráctelepi mosókonyhában

Amikor 1939-1940-ben felépítették a 20 pongráctelepi kislakásos bérházat, a víz-csatorna szolgáltatást lakásonként a külön vízöblítéses WC és a konyhai falikút jelentette csak. Vagyis a pongráctelepi lakosok – háziasszonyok – a ruhamosást nem nagyon tudták volna megoldani otthon, viszont épp ezért alakítottak ki minden lépcsőház pincéjében mosókonyhát, ahol a nagymosást el lehetett végezni, míg a tetőtérben lehetett szárítani a kimosott ruhákat.

Ma már természetesen minden lakásban van valamilyen mosógép, mint ahogy a fürdést is a hajdani közfürdő (ma a Pongrác Közösségi Háznak és az Emberbarát Alapítvány addiktológiai centrumának helyet adó épület) helyett otthon kiépített fürdőszobában vagy fülkében oldják meg a helybeli lakosok. Azonban az egyik pongráctelepi társasház pincéjében, a hajdani mosókonyhában még mindig megvan az igencsak elrozsdásodott egykori mosóüst.

Ha valaki tud még ilyen, eldugott pongráctelepi helytörténeti “relikviát” mutatni, írjon nekünk a pongractelep@gmail.com címre, hogy lefotózhassuk, írhassunk róla…

2015.12.01_mosoust