Megújulnak Kőbánya önkormányzati lakásai

A Rádió Orient félórás műsorában Papp Sándor2016.04.13_Radio Orient_Pap Sandor gazdasági- és fejlesztési ügyekért felelős alpolgármester beszélt a kőbányai bérlakások kezelésének változásáról.

A kőbányai önkormányzat jelenleg összesen mintegy 2300 bérlakást tart fenn, de ezek több, mint fele egy szobás, egyharmada nem komfortos. Összességében véve rossz az önkormányzati bérlakások állapota, ezért az önkormányzat egyrészt a legrosszabb, felújíthatatlan 500 lakást elbontja, másrészt plusz pénzek ráfordításával fokozatosan felújítja, komfortosítja a megmaradó lakásokat, sőt újakat is épít, valamint a bérlakások mintegy 2 %-át piaci alapon adja bérbe, ennek plusz bevételével kompenzálandó a szociális alapon bérbe adott lakások fenntartói veszteségeit.

A jelenlegi tervek szerint 25-30 év alatt cserélődhetne le a teljes bérlakás állomány. Ami a Pongráctelepet illeti, lakótelepünk 888 lakásából még mintegy 72-73 önkormányzati, jórészt szociális bérlakás, melyeket a Kis-Pongrác projekt komfortosított 2013-2014-ben. Mivel ez nem “lecserélődés”, vélhetően távlatosan ezeket a bérlakásokat is privatizálni fogja a kerületi önkormányzat. A Hős utcáról ebben a félórás beszélgetésben nem esett szó, de az utóbbi pár hét médiaeseményei sorában legutóbb Weeber Tibor alpolgármester nyilatkozta, hogy az önkormányzat célja a Hős utcai lakótelep “szanálása”, azaz felszámolása, ezért ott új bérlőknek már nem adnak ki üres lakásokat, és a meglévő bérleményeket is nem újítják meg, ha van rá mód. De mivel a Hős utcai lakott lakások mintegy fele magántulajdonban van már, nem belátható, meddig tarthat a két Hős utcai lakóház szanálása.

A teljes beszélgetés meghallgatható az Orient Rádió honlapján.