Bokrétaünnep az épülő új MTK-stadionban

Ma tartották az épülő új MTK-stadion bokrétaünnepét abból az alkalomból, hogy elkészült a létesítmény tartószerkezete, és már csak 113 nap van hátra a megnyitóig. A következő hónapokban a létesítmény belsőépítészeti munkáit fogják elvégezni, elkészülnek és helyükre kerülnek a gépészeti és az elektronikus berendezések, valamint a tetőszerkezet. Az alábbi fotók a mai bokrétaünnepségen készültek, bővebb fotógaléria az MTK Facebook oldalán tekinthető meg.

A Magyar Testgyakorlók Köre, azaz az MTK labdarúgó csapatának első stadionját 1912-ben nyitották meg a Hungária körúton, majd a második világháborús pusztítás után 1947-ben adták azt a létesítményt, ahol a rákövetkező évtizedekben sok pongráctelepi fiatal is lehetőséget kapott itt a sportolásra (főleg a stadionhoz tartozó, de már a vasúti síneken túli (temető melletti) edzőpályán). Egyes régi lakók visszaemlékezései szerint magára a Pongráctelepre is kilátogatott néha-néha egy-egy MTK edző, megnézni az utcán focizó gyerekeket, és akit tehetségesnek láttak, azt meghívták a korosztályos ifi-csapatba, ahol a szegényebb pongráctelepi gyerekek a korszak legendás játékosainak levetett stoplis cipőiben edzhettek (innen tudjuk, hogy pl. Sándor Csikarnak 36-os lába volt)… Az MTK-stadiont 2002-ben nevezték el az akkor elhunyt Hidegkuti Nándorról, az Aranycsapat legendás csatáráról. A régi stadiont pontosan két évvel ezelőtt, 2014. május 31-én zárták be, az alábbi fotók a 2014. júniusi stadion búcsúztatón készültek, bővebb fotógaléria az MTK Facebook oldalán.

A régi stadion lebontása után hozzákezdtek az új stadion építésének. A régi stadion 12 700 néző befogadására volt alkalmas, de mivel utoljára az 1980-as években voltak ilyen sokan egy-egy itteni meccsen, a túlnyomórészt állami beruházásban (mivel állami tulajdonban van az ingatlan is), mintegy 6,5 milliárd forintból épülő új stadion már “csak” mintegy 5322 férőhelyes lesz, de korszerű minőségben (pl. 70 hely lesz mozgássérülteknek is), mai igények szerint felépítve. Érdekes, hogy az új stadion a régihez képest 90 fokkal elforgatva már hosszában párhuzamos lesz a Hungária körúttal. Az új stadion avatása várhatóan 2016. szeptember 21-én lesz, amikor a portugál Sporting Lisboa focicsapat lesz a kék-fehérek ellenfele.

Forrás: Index, Wikipédia, Facebook