Szemét helyzet a Salgótarjáni utcában

Sajnos évek óta változatlanul zajlik az illegális szemetelés a Salgótarjáni utcában: az ott lakók tapasztalata szerint arra járó autósok dobják ki a társasházi kukák mellé a saját szemetüket, sokszor lomtalanításba való bútoraikat.

A Kis-Pongrác projekt által telepített, 2014. december óta működő térfigyelő kamerák közül kettő is rálát a leginkább érintett Salgótarjáni utca 47-51. útszakaszra, de még nem hallottunk olyan esetről, hogy kamerafelvétel alapján eljártak volna autós szemetelő ellen, és a tapasztalat szerint a kamerák látványa sincs visszatartó hatással. Az áldatlan állapotot megunván egy helybeli lakos egyrészt a héten írt a kőbányai polgármesternek, másrészt elküldte a kb. 2016.07.06-án készített fotóját a www.hulladekvadasz.hu honlapnak is, amely tegnapi (2016.07.08) posztjában leközölte azt, és ugyancsak bejelentést tett az önkormányzat felé.

2016.07.09_(2016.07.06)_illegalis szemeteles_hulladekvadasz.hu

Forrás: hulladekvadasz.hu

Erről értesülve ma délután (2016.07.09) honlapunk is lefotózta a Salgótarjáni utca 49. és 51. társasházak kukái mellett látható szemetet, ami már más tartalmú, mint a pár nappal korábbi, de ugyanolyan súlyosan néz ki. Lakótelepi tapasztalat alapján persze elképzelhető, hogy egyes lakók is a kuka mellé szemetelnek, ha már betelt a kuka, de mint egy ott lakó kutyasétáltató mondta, nem életszerű, hogy minden nap ennyi plusz szemetet termeljenek a helybeliek, míg az autós szemetelőket nap mint nap látni. Ilyenkor vetődik fel mindenkiben, hogy akkor mégis mire valók a térfigyelő kamerák, egyesek szerint talán nem is működnek.

Még a 2015. decemberi Vagyunk! hírlevélben megjelent cikkben Fodor János, a Kőbányai Közterület-felügyelet vezetője elmondta, hogy a térfigyelő kamera elsődleges haszna a megelőzés: elriasztja a bűnözőket, szabálysértőket a megfigyelt területről. Ezenkívül, segítheti az utólagos bizonyítást, valamint a tettenérést is, de ez a legritkább, egyrészt mert egy kezelő (operátor) egyszerre 16-18 kamerát néz a központban, másrészt csak az átlagostól eltérő viselkedésre tud felfigyelni.

A fentiek alapján leginkább attól remélhetünk változást, és erre biztatunk mindenkit, ha a Salgótarjáni utcában lakók minden egyes illegális hulladék lerakás észleléséről bejelentés tesznek a Kőbányai Közterület-felügyeletnek, akár telefonon is (433-8395), de főleg írásban, a kobph@kobanya.hu e-mail címen, legalább egy fotót is csatolva, azért, hogy látható legyen a szemetelés folyamatossága.

Az alább látható, ma délután készített fotóinkat mai napon a Pongrác Egyesület is elküldte e-mailben a Kőbányai Közterület-felügyeletnek, kérve a két érintett térfigyelő kamera felvételeinek vizsgálatát. Egyes fotókon pirossal kereteztük be az illegális szemetelés helyét, és kékkel karikáztuk be az ottani útszakaszra rálátó kamerákat.