Pongráctelepen felnőtt tudós az idei Prima Primissima jelöltek között

A Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Dr. Csányi Sándor sajtótájékoztató keretében hirdette ki a Prima Primissima díj jelöltjeit. A Primákat idén is tíz kategóriában választottak, és a díjazottak a magas erkölcsi elismerés mellett fejenként 5 millió forint jutalomban részesülnek.

A Magyar tudomány kategóriában idén az alábbi három tudóst jelölték:

Bihari Mihály, jogász, politológus
Maróth Miklós, klasszika-filológus, orientalista
Prof. Dr. Perner Ferenc, sebész, professzor emeritus, az orvostudományok doktora

Forrás: primissima.hu és vkesztergom.hu

Forrás: primissima.hu és vkesztergom.hu

Közülük  a fenti képen látható Maróth Miklóst szeretnénk itt és most kiemelni, mivel ő az 1940-es évek végétől lakott a Pongráctelepen, a régi 15. épületben (édesanyja tervezte a szétbombázott ház belső átépítését) ifjúkoráig, és a ma is itt lakó testvérét látogatva eljut még időnként lakótelepünkre. A Wikipédián olvasható szócikke szerint Széchenyi-díjas magyar klasszika-filológus, orientalista, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2008-tól 2014-ig alelnöke. 1992 és 1999 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar dékánja.

A Prima Primissima díjat Demján Sándor vállalkozó a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) támogatásával alapította 2003-ban; célja „a magyar értelmiség eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet és kultúra fejlesztésének pártoktól független erősítése”. A díjat 2013-tól kezdve Csányi Sándor és az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább.

Forrás: www.primissima.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük