56-os megemlékezés Kőbányán

Október 21-én a Kőrösi Kulturális Központ – KÖSZI színháztermében rendezték az 1956-os forradalom 60. évfordulójának tiszteletére megtartott kőbányai ünnepi megemlékezést. Az ünnepségen dr. György István kormánymegbízott, Budapest Főváros Kormányhivatalának vezetője mondott beszédet, melyben hangsúlyozta, hogy „1956 hőseinek példáját, örökségét, eszmeiségét meg kell őriznünk Magyarországért, szuverenitásunkért, szeretteink jövőjéért.”

Fotó: 10kerkult.hu

Fotó: 10kerkult.hu

Az ünnepségen hirdették ki az ’56-os dalpályázat győztesét, s mutatták be szerzeményét. A megemlékezést követően a Tutta Forza Zenekar és a Szent László Általános Iskola közös, pályázati nyertes műsorát hallgathatták meg az ünnepség résztvevői, majd az új, ’56-os Élessarok emlékhelyen felavatták és megkoszorúzták a Silye Sámuel és társai tiszteletére felállított emlékművet. Avatóbeszédet Weeber Tibor alpolgármester mondott.

Az ’56-os események okán korabeli relikviákból, tárgyi emlékekből kívánt az önkormányzat kiállítást rendezni Kőbányai Helytörténeti Gyűjteményben. Értékes felajánlásaikért, adományaikért elismerésben részesültek Csernák József, Pilipeczné Makadám Anna és Termes Károly Miklós. Csernák József, mint pongráctelepi lakos, és az 1956-os szabadságharcban részt vett katona személyes visszaemlékezéséről külön posztban fogunk írni.

Az ünnepség után – az időközben eleredt eső ellenére – sokan sétáltak el az Élessarokra, ahol fekete lepel alatt várta az új emlékmű, hogy bemutassák, leleplezzék és megkoszorúzzák. Weeber Tibor sok apró részlettel ecsetelte a 2016-ban posztumusz Kőbánya díszpolgára cimmel kitüntetett jászsági születésű 56-os hősi halott, Silye Sámuel (1932. Jászkisér – 1959. Budapest) életútját.

Fotó: 10kerkult.hu

Fotó: 10kerkult.hu

Forrás: 10kerkult.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük