Pongráctelep 1956 – Lepedát Veronika tragikus haláláról

1956. október-november fővárosi forradalmi-harci eseményei érintették Pongráctelepet is.  Eörsi László “Kőbánya 1956. Fegyveres ellenállás a X. kerületben” című, hiánypótló helytörténeti könyvének október 25-i bemutató előadása kapcsán már bemutattunk a könyvben talált új adatot Pongráctelep helytörténetével kapcsolatban: két amatőr fotó is látható a kötetben a hajdani Gáztartály belövés következtében történt sérüléséről. Szerencsére a gáz nem robbant fel, csak napokig égett a pongráctelepi lakosok visszaemlékezése szerint.

Ha harci kár nem is érte lakótelepünket (mint a világháborúban), sajnos voltak 1956-nak pongráctelepi áldozatai, akik a szovjet csapatok 1956. november 4-én kezdődött bevonulása következtében lelték halálukat. Eörsi László is felsorolja a 2013-ban felavatott emléktáblán szereplő 9 fő kézifegyveres pongráctelepi fiatalember és egy nő nevét, de elhalálozásuk dokumentált dátumán kívül nem talált konkrét feljegyzéseket haláluk körülményeiről.

A fotó 2013-ban készült.

A fotó 2013-ban készült.

Azonban a véletlen úgy hozta, hogy október végén sikerült beszélnünk az 1956. november 4-én lelőtt Lepedát Veronika akkori szomszédjával, aki közvetlen szemtanúja volt Pongráctelep (jelenlegi ismereteink szerint) egyetlen, közvetlenül a lakótelepen meghalt lakója tragikus történetének.

A szomszéd elmondása szerint Lepedát Vera a régi 1. épület (ma Salgótarjáni utca 63. társasház) D lépcsőházában lakott, és amikor november 4-én a Budapestre bevonuló szovjet csapatok egyik menetoszlopa nagy dübörgéssel vonult a Pongrác úton, a 24 éves fiatalasszony kíváncsiságból kinézett a lépcsőház ablakából, majd bekopogott a szomszédhoz. Amikor a szomszéd kinyitotta lakása ajtaját, akkor lőttek a szovjet menetoszlopból be a lépcsőházba, egyetlen golyót, de az tragikus módon eltalálta Lepedát Verát, sőt a testén átrepülő töltény végül a lakás túlsó felén állt meg a falban. Lepedát Veronika a később kiállított halotti értesítő szerint haslövés miatti máj- és epesérüléstől vérzett el, amit a szomszéd is megerősített: a lövéstől előre bukva beesett a szomszéd lakásába, és egyből vérezni kezdett a száján keresztül. Az akkor még az 1. épület A lépcsőházában rendelő körzeti orvos nem tudott segíteni rajta, hanem egy másik szomszéd telefonján hívtak mentőt. A fiatal nőt a mentőautó a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba vitte, de a később hazatérő édesanyja már azt mondta a szomszédnak, hogy lánya még a mentőautóban meghalt. Így tehát Szabó Lajosné Lepedát Veronika hatvan évvel ezelőtt tragikus módon teljesen vétlen, civil áldozata lett a magyar forradalmat leverő, a függetlenné válni akaró, saját sorsáról önállóan rendelkezni kívánó Magyarországot megszálló szovjet csapatok katonai brutalitásának.

Az Újköztemető 56-os áldozatoknak fenntartott 18-as parcellájában Lepedát Veronika sírja egy sorban van a kilenc pongráctelepi fiú, fiatalember sírjával, akiknek 1956. november 6-i haláláról vasárnap fogunk megemlékezni külön posztban.

One Comment

  1. Thank you for this article and the related articles of 1956. Veronika Lepedát was my Aunt – I’m the son of one of her brothers, Istvan Lepedát. I’m attempting to record the family tree (genealogy) which is proving difficult (I’m in Australia), however articles like this one add to the history of the family.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük