A 2016. évi közmeghallgatás pongráctelepi vonatkozásairól

A Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete megtartotta szokásos éves közmeghallgatását 2016. november 17-én a Kőrösiben. A nyilvános fórumon Kovács Róbert polgármester évösszegző beszámolója után a résztvevő kőbányai lakosok, közös képviselők feltehették kérdéseiket, jelezhették észrevételeiket, panaszaikat az önkormányzat és háttérintézményei képviselőinek. Évente csak egyszer van ilyen nyilvános esemény, mindig november közepe táján. Biztatunk minden lakost vagy akár közös képviselőt a részvételre, ha olyan gondja van, amire a kerületi önkormányzattól vár megoldást. Az idei közmeghallgatás Pongráctelepet is érintő témáiról a hajtás után lehet olvasni.

2016.11.19_kozmeghallgatas_01

A polgármester előadásából többek között kiderült, hogy sajnos Kőbánya minden részében folyamatos probléma az illegális szemetelés, ami ellen nehéz eredményesen küzdeni, de a fejlesztés-bővítés alatt lévő Kőbányai Közterület-felügyelet immár 24 órában hívható a 30/ 606-4712 telefonszámon, elősegítendő a tettenérést.

Ezenkívül a résztvevőknek osztogatott önkormányzati kiadványban a 2016. évi fejlesztések, felújítások között két pongráctelepi beruházást is találtunk: a Gyöngyike Óvodában sószobát alakítottak ki 505 ezer Ft költségből, illetve a Bárka Gyermekek Átmeneti Otthonában terápiás szobát alakítottak ki összesen 1.011 ezer Ft költséggel.

Pongráctelep környékével kapcsolatban több, jövő idejű tervről hallottunk. Az Egészségház leromlott állapotán az önkormányzat nem tud segíteni, mert ez állami fenntartású intézmény, de mivel a szakmai javaslatok szerint felújítás helyett jobb lenne új épületbe költöztetni az Egészségház rendelőintézetét, az erről folyó ötletelésben az önkormányzat már felajánlott egy saját telket a Bajcsy Kórház közelében. A Mázsa téren hosszú évek óta üres, gazos telkeket ezekben a hetekben vásárolja meg a kerületi önkormányzat, a tervek szerint legvalószínűbb, hogy uszodát létesítenének itt, 50 méteres medencével. A köz-meghallgatáson a MÁV pályavasúti igazgatóságát képviselő úr elmondta, hogy szintén mostanság zajlik  Zugló, Kőbánya-alsó és Kőbánya-Kispest vasútállomások teljes körű felújításának előkészítése, várhatóan 2018-ban adnák át a nagyon korszerű és szép Mázsa téri vasútállomást. A volt Északi Járműjavító területén az Eiffel-csarnokot 2017-ben építik át az Operaház háttérbázisává; míg a Népligetről kormányhatározat van kidolgozás alatt, amely sport-szabadidős célt adva próbálna életet lehelni a most eléggé céltalan, ezért kihasználatlan és riasztóan kihalt közparkba.

Lakossági kérdésre a Kőkert vezetője tisztázta a „zöld zsákok” helyzetét. A lakossági területeken felhalmozódó zöldhulladék (lomb, kaszalék, lenyírt fű) elszállítását egyrészt az FKF Zrt. is vállalja, az ő ügyfélszolgálati irodáiban vásárolni lehet céges zsákokat; másrészt a Kőbányai Önkormányzat ügyfélszolgálati irodáján a kőbányai ingatlantulajdonosok 5 zsákot igényelhetnek ingyen, amiket viszont a Kőkert Kft. szállít el.

A közmeghallgatáson a Pongrác Egyesület is felszólalt pongráctelepi témákban, az alábbi kérdéseket felsorolva a rendelkezésre álló 3 perces időkeretben:

– A régi 1. és 11. épületek (ma Csilla utca 10. és Salgótarjáni utca 63. társasházak) közötti négyzet alapú füves térség sokak által kikoptatott két átlós ösvényének leburkolása a Kőkert Kft. maradék anyagaiból.

2016.11.19_kozmeghallgatas_02– A Salgótarjáni utca 49. társasház előtt lévő gazdátlan beton virágvályúkkal tegyen valamit a Kőkert Kft.

2016.11.19_kozmeghallgatas_03

 

 

– A Kis-Pongrác projekt ötéves fenntartása miatt idén megtartott kertészeti bejárás milyen eredményekkel járt?

 

– A térfigyelő kamerák a Salgótarjáni utcában mennyire látnak rá a kocsiból, sőt teherautóról illegálisan szemetelőkre?

2016.07.09_illegalis szemeteles_04– A Salgótarjáni utca Pongrác úti végén, a villamosmegálló lépcsőjéhez lehetne zebrát felfesteni?

A fenti kérdésekre válaszul az önkormányzat részéről Kovács Róbert polgármester helyszíni bejárást és lakótelepi egyeztető fórumot javasolt, aminek készséggel állunk elébe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük