Maróth Miklós (is) Prima Primissima díjas lett

Péntek este tíz kategóriában, immár 14. alkalommal vehették át a Prima Primissima díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Művészetek Palotájában megtartott gálaesten.

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke a díjak átadása előtt mondott köszöntőjében kiemelte, hogy azok munkáját ünnepelik, akik hosszú éveken át kiemelkedően alkottak, az ország, a világ és Európa-szerte ismert teljesítményt mutattak fel. Mindezt olyan területen, ahol nem csak a munka, hanem az arra való felkészülés is hosszú tanulást, gyakorlást és lemondást igényel – mutatott rá. Mint mondta, a világban zajló történések rámutatnak arra, hogy mennyire fontos kultúránk megőrzése, fejlesztése, az abban tevékenykedők munkája és a hagyományok továbbvitele. Hozzátette: ez a nap nemcsak ünneppé, hanem tradícióvá is vált, amely remélhetőleg fennmarad és folyamatosan fejlődik.

Középen Maróth Miklós (háttal Csányi Sándor). Forrás: Híradó.hu

Középen Maróth Miklós (háttal Csányi Sándor). Forrás: Híradó.hu

Örömmel adunk hírt arról, hogy a magyar tudomány kategóriában Maróth Miklós Széchenyi-díjas klasszika-filológus, orientalista kapta a Prima Primissima díjat. A Pongráctelepen felnőtt tudóssal, egyetemi alapítóval, a Magyar Tudományos Akadémia volt alelnökével november első felében beszélgettünk a pongráctelepi emlékekről, tudományos és oktatási életpályáról. A teljes interjú szövege ezen az oldalon olvasható, illetve kissé rövidített formában a nyomtatott Vagyunk! hírlevélben is olvasható. Gratulálunk a lakótelepünkről elszármazott Maróth Miklósnak!

A többi kategória díjazottjai:

Magyar irodalom kategóriában Vámos Miklós író, műsorvezető.

Magyar népművészet és közművelődés kategóriában Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. vezetője, producer, fesztiváligazgató.

Zeneművészet kategóriában Medveczky Ádám karmester, címzetes egyetemi tanár.

Magyar képzőművészet kategóriában Benkő Imre fotóművész.

Magyar oktatás és köznevelés kategóriában a hátránykompenzáló pedagógiai módszert használó hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola.

Magyar sport kategóriában Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelő, edző.

Magyar építészet és építőművészet kategóriában Tima Zoltán építész.

Magyar sajtó kategóriában Oplatka András történész, újságíró, műfordító.

Magyar színház- és filmművészet kategóriában Marton László rendező.

A díj egyenként 15 millió forintjutalommal jár. Az ugyanekkora összeggel járó Közönségdíjat Olasz Ferenc fotográfus, filmrendező vehette át a Művészetek Palotájában rendezett gálaesten.

Forrás: Híradó.hu