Szombati program: Ihász utcai víztározó belülről

Március 22-én emlékeznek meg világszerte a víz világnapjáról. A Fővárosi Vízművek ehhez kapcsolódva két napra megnyitja az egyik leglátványosabb létesítménye, a kőbányai víztároló medencét a látogatók előtt – szerdán iskolás csoportoknak, szombaton családoknak.

“Az olasz mesteremberek által hazai téglából épített és a mai napig kifogástalanul üzemelő hatalmas csarnokok oszlopaikkal, téglaboltozatos födémükkel háromhajós templom hatását keltik. Kétemeletnyi magas építészeti mű, melyet 1970-ben további négy, 5000 m3-es medencével bővítettek. A patinás épület nyugalmat áraszt és szökőkútszerű levegőztetőinek köszönhetően egzotikus benyomást kelt a látogatókban.2017.03.20_vizmuvek.hu_kobanyai viztarozo

A vízellátás legrégebbi, még ma is működő, káprázatos létesítménye a X. kerületi Ihász utca 29. szám alatt található. A medencének helyet adó terület pedig ősfáival, növényritkaságaival arborétum benyomását kelti.

Március 25-én, szombaton 10 és 16 óra között a családokat várják. Ezen a napon a látogatók önállóan barangolhatnak a létesítményben. A programot a fegyveres biztonsági őrök és a város alatt húzódó 5000 kilométernyi vízhálózatot üzemeltető kollégáik bemutatója egészíti ki. A víztároló regisztráció nélkül látogatható.

A létesítmény megközelítése tömegközlekedéssel ajánlott, mert a parkolás a környéken nehézkes. Pongráctelepről a 95-ös busszal érhető el, a Kápolna téren leszállva.

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu