Az idei évi közmeghallgatás pongráctelepi vonatkozásairól

Mint minden évben, 2017-ben is novemberben (most 23-án, múlt csütörtökön) tartotta meg a Kőbányai Önkormányzat a közmeghallgatást, amin bárki kérdezhet a polgármestertől, jegyzőtől, képviselőktől, egyéb kerületi hivatalos személyektől, sőt akár olyan egyéb szervezetek ezen a fórumon megjelenő képviselőitől, mint pl. a MÁV. Egy felszólaló legföljebb 3 percig mondhatja el a kérdése(i)t, ami ezúttal sem mindenkinek sikerült, de a közmeghallgatást levezető Kovács Róbert polgármester idén is türelmesnek bizonyult.

A kérdések és válaszok programpontját polgármesteri beszámoló előzte meg a kőbányai önkormányzat 2017. évi tevékenységéről, ami idén először nem tematikus, hanem havonkénti időrendben zajlott le. Az idei beszámolóban nem hallottunk kifejezetten pongráctelepi dolgokról, csak olyan, közvetve lakótelepünk lakosait is érdeklő témákról, mint hogy el kezdték elkészíteni a mostani Egészségházat 2018 végétől felváltó új rendelőintézet beruházását a Bajcsy Kórház mellett, vagy decemberben dolgozik az önkormányzat a Népliget új szabályozási tervén.

A közmeghallgatáson megjelent kőbányai lakosok változatos, de általában csak szűkebb lakóhelyüket érintő témákban intézték kérdéseiket a kerületi önkormányzathoz, de a zöldhulladék zsákokat keveslő kérdésre adott válasz már minket is érint: tavalyhoz képest idén nagyon megnőtt az őszi lombhulladék mennyisége, ezért az önkormányzat már meg is duplázta a kihelyezett zsákok számát, és igyekeznek december 1-ig letudni a munka nagy részét. Azonban a médiában egy ideje hangoztatott munkaerőhiány már itt is jelen van, ezért újabban már a zöldhulladék begyűjtés gépesítésén gondolkoznak.

A kőbányai lakosok között ezen a közmeghallgatáson két pongráctelei felszólaló is kérdezett az önkormányzattól.

Pongráctelepről először a Pongrác Egyesület képviselője, Bánó Soma szólalt fel, elsősorban további egyeztetést kérve az önkormányzattól egy lakótelepi fórum megtarthatóságáról, amit tavaly ilyenkor maga Kovács Róbert polgármester ajánlott fel, amikor az Egyesület 5-6 helyi érdekű kérdést vitt a 2016-os közmeghallgatásra. Idén tavasszal már voltak is egyeztetések egy ilyen helyi fórumról, időközben a lakótelepi lakosoktól begyűjtött kérdések is mintegy 20 darabra nőttek, ezekről a Vagyunk! c. lakótelepi hírlap 2017. májusi számában lehet olvasni.

Az eddigi kérdések közül Bánó Soma most két konkrét kérdést kiragadott a példa kedvéért, melyekre a konkrétan megszólított Kőkert Kft. részéről Hancz Sándor ügyvezető rögvest válaszolt is. A Salgótarjáni utca 49. társasház előtt már vagy két éve kallódnak a hatalmas beton kaspók, üresen vagy szemetesen, illetve felfordítva, de Hancz Sándor szerint ezeket a kaspókat nem a Kőkert Kft. helyezte ki, a közös képviselővel egyeztetni fognak erről. A Salgótarjáni utca 63. és Csilla utca 10. társasházak (régi 1. és 10. épületek) közötti kicsi, négyzet alakú zöld területen időtlen idők óta átlósan vágnak keresztül a pongráctelepi lakosok, ám a Kis-Pongrác projekt 2014-ben felszedte a korábbi hevenyészett kövezést, és nem törődve a helyi szokásokkal, teljesen befüvesítette ezt a területet. Ám a helybeliek újra kitaposták maguknak az átlós ösvényeket, amik száraz időben porosak, esőben sarasak, ezért javasolta már korábban is a Pongrác Egyesület az újra burkolást. Evvel kapcsolatban korábban együttműködőnek mutatkozott a Kőkert Kft., de közelebbi vizsgálat alapján most azt a választ kaptuk, hogy a Kőkert raktári készletében lévő burkolóanyagok alkalmatlanok egy ilyen intenzíven használt ösvény lefedésére, egyébként meg olyan kis területről van szó, amit (tényleg) minimális kerülővel lehet térkövezett járdán megkerülni.

A hosszúra nyúlt (délután öt órától este fél kilencig tartott) közmeghallgatáson később felszólalt Varga Lászlóné pongráctelepi lakos is, aki elsősorban a központi játszótér fejlesztését kérte az önkormányzattól. Erre válaszolva Kovács Róbert kőbányai polgármester elmondta, hogy állami forrásból rövidesen 60 millió forintot fordíthat az önkormányzat játszótér felújításokra, a kiszemelt négy kőbányai játszótér között van a pongráctelepi is. Ezzel kapcsolatban a Pongrác Egyesületet már meg is kereste a játszóteret kezelő Kőkert Kft. további egyeztetés céljából, aminek kapcsán ma és holnap egy online kérdőíven próbáljuk felmérni a pongráctelepi gyermekes szülők véleményét a központi játszótérről, az óvoda Gyöngyike utcai oldalán lévő (elkerített, de közterületi) pici játszótérről és a kutyafuttató alternatív lehetőségeiről. Ez a kérdőív itt tölthető ki.

Varga Lászlóné másik hangsúlyos kérése volt, hogy jó lenne palackpréseket felszerelni Pongráctelepen, mert a kidobott műanyag üdítős-ásványvizes (PET) palackok rengeteg helyet foglalnak el (más hulladékoktól) a szelektív kukákban, amik így hamarabb betelnek, túlcsordulnak, mielőtt az FKF Zrt. (hetente egyszer) ürítené őket. Erre sajnos nincs igazán jó válasz, mert a műanyag palackokat akár otthon, egyszerű rátaposással is hatékonyan lehetne tömöríteni, de úgy tűnik, a legtöbb embert ez egyáltalán nem érdekli.

Ezenkívül Varga Lászlóné szóba hozta a Hős utcai helyzetet is, kifejezve aggódását, hogy bár laknak jó emberek is ott, akik beragadtak eladhatatlan lakásukba, félő, hogy ha az önkormányzat – a médiában utóbbi időkben többször említett szanálás címén – ide, pongráctelepi bérlakásokba költöztetne át Hős utcai bérlőket, azok Hős utca 2-t csinálnának lakótelepünkből. Erre jött a válasz, hogy az önkormányzatnak egyáltalán nem érdeke második Hős utcát csinálni a Kis-Pongrác projekt által jelentős mértékben felújított lakótelepünkből. A Hős utcai bérlők közül csak hátralékmentes bérlőknek próbálnak cserelakást ajánlani, de ilyenből nem sok van, mint ahogy a magántulajdonban lévő lakások közül is sok ingatlannak a papíron is mindössze 3-4 millió forintos “piaci” értékét akár több milliós rezsi- és közös költség hátralék szinte lenullázza…

Végül Varga Lászlóné még a Bajcsy Kórház sürgősségi betegosztályának (sbo) tarthatatlan állapotairól beszélt, kérve az önkormányzat lehetőség szerinti segítségét. Ezzel kapcsolatban Révész Máriusz képviselő válaszolt, szerinte remélhetőleg határozott javulást okozhat a Bajcsy Kórház mellett 2018. decemberben megnyíló rendelőintézet.