Emberarcú riport a Hős utcáról

Még mindig tart a média érdeklődése a Hős utcai gettó iránt, ezúttal az NLCafé (Nők Lapja Café) írt egy hosszabb cikket, a Hős utcai gyermekekről és a velük foglalkozó Kontúr Egyesületről.

A riport részletesen ír arról, hogy bár a tér és a lehetőségek szűkösek, de hetente tucatnyi gyerek egy-két órára így is kap némi boldogságot és biztonságot a Kontúr Egyesület önkéntesei által hetente kétszer tartott foglalkozásokon az egyik lakásban kialakított közösségi térben, melyet egyébként a gyerekekkel együtt festettek ki.

„A gyerektársadalom háromfelé oszlik – meséli Urbanovszky Zsuzsanna, a Kontúr Egyesület elnöke. – Vannak, akiket ki sem engednek a lakásból, vannak, akiket kiengednek a gangra, az udvarra, és vannak, akik teljesen szabadon bóklásznak, például azért, mert a szülők nem tudják megoldani a felügyeletüket. Őket a Hős utca neveli.” Bármilyen egészségtelenül is hangzik, még az első a legjobb eset: viszonylag biztos családi hátteret, féltést takar, ha a gyerekeket bent tartják. „A Hős utcai szülők pontosan tudják, mi történhet, ha kimennek, hogy milyen veszélynek teszik ki őket.”

A Kontúr foglalkozásaira viszont főleg az utóbbiak, az „utcagyerekek” járnak, méghozzá maguktól. Hozzájuk csatlakoznak, akit a szülők átengednek, mert tudják, hogy jó helyen vannak. „Máshova nem is engedem őket, csak ide” – veti közbe egy anya, aki azt mondja, nagyon sokat köszönhet a Kontúrnak, így, ha csak tud, helyi önkéntesként segít.

Fotó: NLCafé

Forrás: NLCafé