Pongráctelepi parkolási helyzet és a kőbányai közterület-felügyelők

Már régóta visszatérő probléma a Pongráctelepen lakó, garázzsal nem rendelkező autótulajdonosok számára, hogy a népszerűbb Hungexpo rendezvényekre autóval érkező látogatók valósággal megszállják a vásártelep széles környékét, így elfoglalják a Salgótarjáni utcai parkolóhelyeket, sőt beállnak lakótelepünkre is, ha találnak egy-egy szabad helyet, miközben általában még rendezvénymentes időszakban is alig találnak maguknak helyet a pongráctelepi autósok. Ezen a hétvégén is zajlik éppen egy ilyen Hungexpo rendezvény, és szinte csak a mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyek üresek. Ezt az áldatlan állapotot a Kis-Pongrác lakótelep Facebook oldalunkon is nehezményezték helyi lakók, és amikor ennek kapcsán kimentünk a Salgótarjáni utcába fotózni, ott összefutottunk a Kőbányai Közterület-felügyelet két udvarias és segítőkész munkatárásával, akik készségesen informáltak minket a parkolási helyzetről és az ő lehetőségeikről.

Így megtudtuk, hogy kerületi szabályozás szerint a zöldterületre való parkolás is bírságolható, ők is épp ezt tették a 37-es villamos megállója mellett parkoló autóknál – és ebből a szempontból az nem “kifogás”, hogy az adott területen esetleg nincs is fű, mert már kitaposták a korábban ott parkolók. Az külön érdekes, hogy a Salgótarjáni utcai parkoló villamosmegálló felőli vége után kb. két autónyi hosszúságban az úttest szélén nem kimondott padka van, hanem felhajtószerű kövezés, de mivel ez a rész már (láthatóan) zöldterület, és egyébként maga a (kiépített) parkoló ki van táblázva a P-táblákkal, az ezen a kis részen parkoló két autót is megbírságolták – szerintünk is jogosan. Ha már szóba elegyedtünk a közterület-felügyelőkkel, rákérdeztünk még három helyi jellegű problémára is.

A Csilla utcai garázsok elé/mellé parkoló autókhoz csak akkor mennek ki bírságolni a közterület-felügyelők, ha az érintett garázstulajdonos tesz náluk bejelentést rendszámmal, mert nem tudhatják, hogy nem éppen a garázstulajdonos állt le ott az autójával.

 

A Pongráctelep két belső kereszteződése közül az északi, a közösségi ház felőli kereszteződésben már jó ideje beparkol egy-két autó, ami a KRESZ alapján egyértelműen szabálytalan, ráadásul, hogy a közlekedő járművek elférjenek, félkerékkel zöldsávba állnak, ami a fentebbiek alapján kerületi rendeletet is sért, végül, ha nagyobb jármű, pl. kukásautó akar átmenni a kereszteződésen, sokszor kénytelen félkerékkel beletaposni a túloldali zöldsávba, rongálva az ottani dísznövénysort, amit egyébként a VII. épület kertészkedő lakói gondoznak.

Ami pedig a Salgótarjáni utcai illegális szemetelést illeti, itt arról számoltak be a közterület-felügyelők, hogy ezt nagyon nehéz tetten érni, mert az útközben a Salgótarjáni utcai kukák mellett megálló autósok pillanatok alatt lerakják a szemetüket, a térfigyelő kamerák pedig nem nagyon látnak rá a kukákra. (A Salgótarjáni utcára rálátó 3 db kamera konkrét elhelyezésének eredeti célja a parkolóra rálátás volt.) Kérdésünkre elmondták, hogy ha esetleg helybeli lakos olyan fényképet tud készíteni, amin rendszám és a kuka mellé való szemetelés “tettenérése” is látszik, akkor ha ezt ismeretlen tettes elleni feljelentés keretében elküldi a közterület-felügyeletnek, és az ő kamerafelvételük is megerősíti a lefotózott szituációt, akkor tudnak érdemi eljárást indítani.

Összességében véve tehát csodát nem várhatunk a közterület-felügyelőktől, de azért végzik a dolgukat. Ha valaki akár szabálytalan parkolással, akár illegális szemeteléssel vagy egyéb közterületi problémával kapcsolatban szeretne bejelentést tenni, a Kőbányai Közterület-felügyelet 0-24 órában hívható diszpécserszolgálatának telefonszáma: 06 30 6064 712, e-mail címük pedig a hivatal@kobanya.hu, bár ez a polgármesteri hivatal központi címe (valamiért saját honlapja sincsen a kerületi közterület-felügyeletnek).

A fenti problémákkal összefüggésben a pongráctelepi parkolási övezet ötletéről, mint a parkolási gondok lehetséges megoldási módjáról, következő cikkünkben írunk részletesebben.