Érdekes lett a parkolási szavazás eredménye

Ma este véget ért a Kis-Pongrác lakótelep Facebook oldalon meghirdetett egyhetes szavazásunk abban a témában, hogy legyen-e fizetős parkolási övezet, nem itt lakóknak és hétvégén is? (Gyöngyike-Salgótarjáni-Pongrác-Csilla utcák által határolt terület, beleértve a határoló utcák teljes területét, azaz a Salgótarjáni utcai parkolót is.) A parkolási övezet felmerült igényét a múlt heti cikkünkben jártuk körbe alaposabban.

A vártnál jóval kevesebben szavaztak, összesen 41-en, amit nehéz lenne reprezentatív közvéleménykutatásnak tekinteni, nem csak a lakótelep mintegy 1700 fős lakosságszámához viszonyítva, de a kb. 280 db jelenlegi parkolóhelyhez és a Kis-Pongrác lakótelep Facebook oldal 568 kedvelőjéhez képest is. Ami szintén kissé meglepő, a szavazatok kiegyenlített eloszlása: 41 igen, 40 nem, gyakorlatilag fele-fele arányban szavaztak a résztvevők, hogy legyen-e vagy sem fizetős parkolás Pongráctelepen… A szavazáshoz írt pár komment alapján a nemmel szavazók attól tartanak, hogy a bérlőknek fizetniük kellene a parkolásért (nem bejelentkezett lakásbérlő valóban nem igényelhetne mentességet adott esetben), illetve ha rokonok jönnek autóval látogatóba, nekik is fizetniük kellene. Többen javasolták, hogy a 37-es villamos vasúti felüljáróján kellene megakadályozni az egyébként táblával tiltott gyalogos forgalmat. Ez az érv jogos, de a felvetett rendőr/közterület-felügyelő “őrség” nem tűnik életszerűnek, mert önmagában azért, hogy ne engedjenek át senki gyalogost a felüljárón, aligha fog bármilyen szervezet őrt állítani a Hungexpo rendezvények idejére, míg a parkolási övezetből legalább lenne bevétel, ami érdekeltté teheti a kőbányai önkormányzatot, hogy foglalkozzon a pongráctelepi parkolóhelyeket rendezvények idején elfoglaló “idegen” autósokkal.

Jó lenne tudni, hogy miért voksoltak ilyen kevesen, talán ennyire kevesen figyeltek fel egyáltalán a Facebook-szavazásra? Pedig a parkolási övezet cikkünket felvezető, két nappal korábbi cikkünket a lakótelepi parkolási helyzetről és a közterület-felügyeletről átlagnál jóval többen olvasták. Mindenesetre ilyen kevés szavazat alapján – jelenleg – nem látjuk indokoltnak a kerületi önkormányzatnak felvetni a parkolási övezet kialakításának lehetőségét.