Ez lesz a Hős utcai szegregátum sorsa

Ezzel a címmel közölte az Inforádió honlapja a Kovács Róbert kőbányai polgármesterrel készített interjújának tartalmi kivonatát, melynek végén maga az interjú is meghallgatható.

Múlt év vége óta már sok hírt közöltünk a Hős utca “rendbetételére” az állam által a kerületi önkormányzatnak megítélt 2,1 milliárd Ft támogatással kapcsolatban, de bő öt hónap után igazából ez a polgármesteri interjú az első hivatalos önkormányzati nyilatkozás a Hős utcára vonatkozó kerületi tervekről. A cél egyértelmű: a gettót le kell bontani, sőt, már azt is kitalálták, hogy a helyére sporttelep fog épülni, melyről megint csak most először hangzott el hivatalos infó, e szerint mindenki számára nyitott lesz ez a sporttelep, nem csak a környező rendőrségi, TEK laktanyák és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (volt Zrínyi Nemzetvédelmi Egyetem) állománya, hallgatói számára. De ennél most sokkal fontosabb a Hős utcai szegregátum, gettó felszámolásának módja. Ezzel kapcsolatban a polgármester az alábbiakat nyilatkozta.

“El kell indítani egy olyan programot, amely a családok helyzetét külön-külön vizsgálva megteremti a lakhatás feltételeit azoknak, akik hajlandóak elfogadni az önkormányzat vagy egy bevont civil szervezet által támasztott követelményeket. Látjuk ennek az útnak a jó és rossz példáit akár Miskolcon, Ózdon. Mindezekből tanulva igyekszünk egy olyan programot végigvinni, amely az ott élőknek egy új lehetőséget, új életesélyt kínál. De biztos, hogy benne van a pakliban az is, hogy ez az út nem mindenkinek lesz járható.” Akiknek nem jár lakás, azok hajléktalan szállókra mehetnek 2-3 ágyasz szobákba. A polgármester a feltételekről elmondta: munkába kell járni minden nap, és “nem szabad, hogy minden nap leigya magát a sárga földig”. A szenvedélybetegeknek, drogosoknak is próbálnak segítséget adni, de ehhez szükség van az együttműködésükre.

Hős utcáról szóló cikkeink évekre visszamenőleg itt elérhetőek, a múlt év vége óta történtekről pedig itt olvasható egy összefoglaló cikk.