A Gyöngyike Óvodáról szakmai szemmel

Múlt héten ünnepelte 75. születésnapját a Gyöngyike Óvoda, amiről mi is beszámoltunk (sajnos nem első kézből). Most pedig az Orientpress cikkére figyeltünk fel, ami az intézményt 1990 óta vezető Czanka Lajosnét meginterjúvolva ismerteti az óvoda pedagógiai programját. Így megtudhatjuk, hogy az óvodába sok nehéz sorsú és körülmények között élő gyerek jár, de az óvónők mindent megtesznek azért, hogy a lehető legjobb feltételekkel és kondíciókkal kerüljenek ki az óvodából, hogy aztán az iskolába bekerülve is meg tudják állni a helyüket. A pedagógiai programot a helyi adottságoknak megfelelően alakították ki: nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges életmódra nevelésre, a tanulási képességek megalapozására, illetve a viselkedésrendezés kialakítására.

A szülők szemléletformálása is a munka része, közösen, velük egyeztetve alakítjuk a nevelés irányát – mutatott rá a szakember, aki hangsúlyozta, ez alapvetően közös munka. Czanka Lajosné rámutatott, közel 30 éves pályafutása alatt mindvégig folyamatosak voltak a fejlesztések, mind személyi, mind tárgyi, mind környezeti ellátottságban, tehát a mindenkori vezetés maximálisan igyekszik a megfelelő körülményeket megteremteni a nevelői munkához. Hogy a pedagógushiányt valamiképpen ellensúlyozza, illetve hogy az intézményt vonzóbbá tegye, a kőbányai önkormányzat különleges munkahelyi pótlékban részesíti a Gyöngyike Óvoda pedagógusait – hangsúlyozta az óvodavezető, hozzátéve, minden lehetséges segítséget megkapnak a működéshez.

Az óvodavezető hangsúlyozta, régi jó gyakorlat az óvodában, hogy 4 teljes évet járnak az intézménybe a gyerekek. Mint fogalmazott, a gyerekek fejlődése és képességeinek alakulása nem korhoz kötött, és nagyon pozitív hatása van annak is, hogy egy óvónénivel tudnak ennyi időt eltölteni a gyerekek, ami biztonságot ad a számukra.

A fentiek szellemében jó és közvetlen munkakapcsolatot ápolnak azokkal az iskolákkal is ‒ különösen a Bem József Általános Iskolával, a Szervátiusz Jenő Általános Iskolával és a Kőbányai Janikovszky Éva Általános Iskolával, ahová az óvodából kikerülő gyerekek járni fognak. A tanítókkal közösen nyílt napokat szerveznek, ismerkedő délutánokat tartanak, közös pályázatokon, rajzversenyeken vesznek részt együtt, hogy a gyerekek számára a lehető legkönnyebbé tegyék az átmeneti időszakot, és hogy a leendő osztályfőnökök is tudják szeptemberre, kinek milyen fejlesztésre lesz esetleg szüksége, mire kell majd jobban odafigyelni egy-egy gyerekkel kapcsolatban.

A 75. születésnapon együtt ünnepelnek régi és új növendékek, a szomszédos iskolák, szülők, gyerekek és volt, illetve jelenlegi kollégák. Czanka Lajosné elmondta, nagy öröm ez, ilyenkor látja igazán az ember, mi a súlya és jelentősége ennek a pályának, és a benne eltöltött éveknek. Nekem már az unokáim járnak ide” ‒ mondta Czanka Lajosné, aki részére egyébként 2012-ben a kőbányai önkormányzat kiemelkedő szakmai munkája, a nehéz sorsú gyermekekért, családokért végzett magas színvonalú tevékenysége, a kerületben eltöltött 26, eredményekben és sikerekben bővelkedő szakmai életút elismeréseként a Képviselő-testület határozata értelmében „Kőbányáért” kitűntető címet adományozott.

A cikk egy 25 perces rádiós interjú kivonata, maga a beszélgetés is meghallgatható a belinkelt cikk alján.

Forrás: Orientpress