Villamospótlás az 1-es vonal dél-pesti szakaszán július 7-től augusztus végéig

2018. július 7-től, szombattól a nyári iskolai szünet végéig tartó időszakban felújítják az 1-es villamos Mester utca és Népliget közötti, valamint a Hős utca környékén található, azon vágányszakaszát, ahol a néhány évvel ezelőtti vonalfelújítás idején csak a megállóhelyek korszerűsítése történt meg.

A két nagyobb építési ütemben zajló rekonstrukció első, várhatóan háromhetes időszakában az 1-es villamos a Fehérvári út/Etele út felől a Közvágóhíd H megállóhelyig, a Bécsi út/Vörösvári út felől pedig a Puskás Ferenc Stadion M megállóhelyig közlekedik; a kimaradó szakaszon pótlóbusszal lehet majd utazni. A második, augusztus végéig tartó időszakban Óbuda felől már a Népligetig járnak a villamosok, míg Dél-Buda felől továbbra is a Közvágóhídig lehet villamossal utazni; ebben az időszakban a 103-as autóbusz a Népligetig viszi majd az utasokat.

Az 1V pótlóbusz útvonala és megállóhelyei. Forrás: BKK

Az Infopark és környéke jobb kiszolgálása érdekében a 153-as busz útvonalát a villamospótlás teljes idejére meghosszabbítják a Népligetig (a Népligettől a Gazdagrétig tartó útvonal térképe itt tekinthető meg, a Gazdagréttől a Népligetig tartó útvonal pedig itt látható). A forgalomkorlátozáshoz kapcsolódva – az alternatív utazási lehetőségek körének bővítése érdekében – MOL Bubi gyűjtőállomást helyeznek ki a Népligetnél. A Dél-Budán utazóknak érdemes lesz az M4-es metrót igénybe venni, amely a korlátozás teljes ideje alatt a szokásosnál sűrűbben közlekedik majd. A gépkocsival közlekedők a felújítás ideje alatt sávlezárásokra számíthatnak a Könyves Kálmán körúton.

Közúti forgalomkorlátozások

A gépkocsival közlekedőket is érinti a július 7-én kezdődő felújítás: a Könyves Kálmán körút Üllői út és Mester utca közötti szakaszán mindkét irányban lezárják a belső forgalmi sávot, így irányonként két sáv lesz majd járható egészen augusztus végéig. A július végéig tartó építési ütemben szintén két sávra szűkül majd a Könyves Kálmán körút a Vajda Péter utcánál, valamint a Hungária körút a Hős utcánál. Ugyanebben az időszakban a pótlóbuszok zavartalan haladása érdekében buszsávot jelölnek ki a Kerepesi út és az Üllői út között a Népliget irányú útpályán, ezért ebben az irányban a teljes szakaszon csak két forgalmi sáv lesz járható. Az ideiglenes sávcsökkenések közúti forgalmi hatását a jelzőlámpák áthangolásával – azaz a zöld jelzés hosszának megnövelésével – csökkentik majd.

Július 14-től, szombattól további korlátozásokat vezetnek be az Üllői úti csomópontban, ahol várhatóan egy hónapig megszűnik a Rákóczi híd felől a Nagyvárad tér felé, illetve a Nagyvárad tér felől a Kőbányai út felé vezető balra kanyarodási lehetőség. A Rákóczi híd felől a Nagyvárad tér felé tartóknak a Vágóhíd utca használatát javasoljuk, amelyet a Soroksári úton, a Mester utcán és az Albert Flórián úton át lehet elérni. A Nagyvárad tér felől a Kőbányai út felé az Orczy út–Elnök utca útvonal igénybevétele ajánlott. A Mester utca mindkét ágából a kivitelezés teljes ideje alatt csak egy sávon lehet majd balra kanyarodni a Könyves Kálmán körútra.

Forrás: BKK