Ki beszél még a pongráctelepi telefonfülkéből?

Az Index hétfői cikkéből megtudhatjuk, hogy nem véletlenül van még mindig egy működő telefonfülke Pongráctelepen: a közüzemi szolgáltató Magyar Telekom Nyrt.-t az állami szabályozás kötelezi arra, hogy nagobb településeken minden megkezdett háromezer lakosonként legalább egy darab nyilvános telefonállomást működtessen, így Budapesten napjainkban is mintegy 600 db ilyen telefon van, noha manapság már csak annak nincs otthoni vezetékes és/vagy mobiltelefonja, aki direkt nem akar ilyet használni.

Az első telefonfülkét Magyarországon kilencven éve telepítették, 1928 decemberében a belvárosi Váci utca elején. Az e héten készített fotó szerint elég régi lehet a Pongráctelepen utolsóként megmaradt telefonfülke (a 95-ös busz megállójánál), mert a telefonvezeték még réges-régi faoszlopról van leágaztatva… A fülkék a kilencvenes évek végén, kétezres évek elején élték fénykorukat, akkor egy fülkéből havonta átlag 10 órányi beszélgetés zajlott. Ma ez az átlag alig éri el az egy órát. Ugyanakkor még mindig nagyon sok hívás érkezik segélyhívó számokra. Ezért az Index cikk címét kibővítve mi is feltesszük a kérdést:

Ki beszél még a pongráctelepi telefonfülkéből? És régen milyen beszélgetéseket bonyolítottak le általában a pongráctelepi lakosok?

Ha valakinek vannak személyes emlékei, netán történetei a pongráctelepi telefonfülkékkel kapcsolatban, és szívesen megosztaná velünk, írjon nekünk a pongractelep@gmail.com címre vagy üzenetet a Kis-Pongrác lakótelep Facebook oldalra. (Korábban több lakótelepi telefonfülke is volt, a Salgótarjáni utca 61. / régi 2. épület melletti fülkét csak az utóbbi pár évben szerelték le valamikor.)

Forrás: Index