Lesz sporttelep fejlesztés az MTK stadion mögött – valamikor

Először szeptember 9-én írtunk sport- és kulturális célú felújítási-építkezési tervekről Józsefvárosban, melyek területileg ugyan nincsenek Pongráctelep közvetlen szomszédságában, de a 37-es villamos vonala menti elhelyezkedésük miatt, és főleg az érintett területek jelenlegi elhagyatott, lepusztult, és ezért drogosokat vonzó állapota miatt Pongráctelepre is befolyással lesz ezen területek felújítása, újrahasznosítása. A legnagyobb szabású beruházási terv a Kerepesi úton, az Aréna pláza mellett lebontott Taurus gumigyár telkén tervezett “Sportváros” megvalósítása, eredetileg a Magyarország által rendezendő, 2019. nyári Maccabi Európai Játékok (“zsidó olimpia”) számára helyszínt biztosítva. Azonban már szeptember 20-án közöltük a g7 hírét, hogy az idei évben többször sikertelen közbeszerzési tenderek miatt valószínűleg már nem vállalható, hogy a jövő évi nemzetközi sportversenyekre építkezzenek a Keleti pályaudvarba tartó sínek mögötti területsávban.

Végül, a 444.hu ma írt arról, hogy a Miniszterelnökség kiadott egy közleményt arról, hogy: „Meglévő világszínvonalú budapesti sportlétesítmények adnak otthont a 15. Maccabi Európa Játékoknak, az MTK építi az MTK Sportvárost.” A Maccabi Vívó- és Atlétikai Club, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és az MTK Budapest közös pályázatával Budapest nyerte el Európa legnagyobb zsidó sporteseményének, a 2019-es 15. Maccabi Európa Játékok rendezési jogát. A 2019. július 29. és augusztus 7. között Magyarországon zajló nemzetközi sportesemény helyszínei már meglévő, világszínvonalú budapesti sportlétesítmények lesznek, a tervezett MTK Sportváros edző- és versenyközpontot pedig építtetőként, állami támogatásból az MTK Sportegyesület valósítja meg – közölték.

Tehát (úgy tűnik) mégis lesznek építkezések, remélhetőleg az eredeti terveknek megfelelően a 37-es villamos vonala mellett is, ahol egy külön bejáratot, fogadóépületeket terveztek a gyakorlatilag a Salgótarjáni utcától a Kerepesi útig elnyúló zónában. Határidő most már nincsen, akár évekig elhúzódhat ez a területfejlesztés. (Az alábbi tervrajz el van forgatva, bal oldalon van az északi irány, Kerepesi út, jobb szélen a déli irány és a Salgótarjáni utca, jobb felső sarokban a 16. szám az MTK új Hidegkuti Nándor Stadion. A 15. számmal egy tervezett gyalogos felüljárót jelölnek a 37-es villamos vasút fölötti hídja mellett, a 14. pont fogadóépület, a 13. pont pedig gyalogos- és kocsibejárat lenne.)

A térkép bal széle észak (Kerepesi út), jobb széle dél (Salgótarjáni utca, 37-es villamos).