Közterületi kameratérkép Budapestről

Térképre rakta a budapesti közterületi kamerák helyét az Átlátszó.hu. Gyűjtésük szerint a közcélt, közérdeket szolgáló kamerák száma országszerte 25-30 ezer, a bankok, pénzintézetek kameráinak száma pedig 10 ezres lehet.

Budapesten nehéz megbecsülni a térfigyelő kamerák számát. A nyilvánosan elérhető, továbbá az Átlátszó.hu az önkormányzatoktól kikért adatai szerint a rendőrség, a Fővárosi Közterület-felügyelet és az önkormányzatok közterület-felügyeletei által üzemeltetett kamerák száma közel 2500, a térképen ezek láthatók. Az önkormányzatok jelentős része nem válaszolt az Átlátszó.hu-nak, de a Kőbányai Közterület-felügyelet által üzemeltetett kamerák felkerültek a térképre; amin azt láthatjuk, hogy az amúgyis nagy kiterjedésú X. kerületben csak foltszerűen vannak térfigyelő kamerák, egy-egy lakótelepszerű beépítettségű területen (Pongráctelep, Üllői út, Újhegyi lakótelep, Gyakorló utcai lakótelep és a Kőrösi Csoma Sándor út).

Az itt elérhető térkép sajnos eleve kis felbontású, de azért az alábbi, felnagyított térképkivágaton pont középen helyezkedik el Pongráctelep. A kék foltok a Fővárosi Közterület-felügyelet kameráit jelölik (szépen kirajzolva a Margitszigetet), a sárga foltok a BRFK által figyelt kamerákat mutatják, végül a rózsaszín foltok jelölik a kerületi önkormányzatok által üzemeltetett térfigyelő kamerákat – kerületünkben a Kőbányai Közterület-felügyelet kezelésében. (A kép két kattintással nagyítható valamelyest.)

Kép: Átlátszó.hu (kivágat)

Forrás: Index.hu