Játszótéri fejlesztés – megnéztük a többi kőbányai helyet is

A Kőbányai Hírek című önkormányzati havilap augusztusi számában figyeltünk fel az alábbi cikkre, ami  négy meglévő kőbányai játszótér felújítását és fejlesztését mutatja be (az újonnan létesített játszóterekről szóló fő cikk mellett). Ebből az írásból megtudjuk, hogy a pongráctelepi játszótéren kívül a Gyakorló utcában, a Gépmadár utcában és a Harmat utca 34-40. sz. alatt lévő játszótereket fejleszti idén az önkormányzat, jelentős állami támogatással (amit először a 2017. novemberi közmeghallgatáson említett D. Kovács Róbert Antal polgármester, de végül csak ez év tavaszán kapott meg az államtól a kerületi önkormányzat).

Meglepődve olvashatjuk a cikkben, hogy ahhoz képest, hogy Pongráctelepen július elején leraktak 4 db új eszközt (három rugós játék és egy homokozós babaház, még homok nélkül), majd azóta semmit nem csinálnak – viszont azóta is zárva van a játszótér a felújításra hivatkozva -, ez az augusztusi cikk most úgy fogalmaz, hogy “gyerekzsivaj tölti be őszre” a pongráctelepi és Harmat utcai játszóteret, vagyis a nyári szünet végéig már nem is reménykedhetnek a helybeli családok a játszótér használhatóságában. Ez nem jó hír, bár a cikk még új padok kihelyezéséről és a biztonsági gumielemek javításáról is ír.

A gumiszőnyeg pongráctelepi szinten érdekes téma, mert a játszótérrel közvetlenül (szorosan) határos társasházak lakói többször panaszkodtak már az önkormányzatnak, hogy a meglehetősen kiterjedt, de semmilyen szintbeni elhatárolással nem rendelkező homokozóból a szél könnyen befújja a homokot a földszinti lakások ablakaiba, és ezért kérték a homokos felület szűkítését (vagyis gumiszőnyeggel felváltását a hinták és a csúszda alatt), valamint valamilyen padkával elhatárolását. Ezt a Pongrác Egyesület is javasolta már 2017-ben is, valamint a játszótér fenntartásáért felelős Kőkert Kft.-nek július 29-én küldött e-mailben is, amire még nem kaptunk választ. Addig is, ma körbejártuk a cikkben megnevezett másik három játszóteret, és megnéztünk még egyéb, útba eső kőbányai játszóteret is, melyekről az alábbi fotóalbumot közöljük. Mint látható, a legtöbb játszótéren gumiszőnyeg van a játékok alatt, és padka határolja el a homokos részt, netán süllyesztve van a homokozó, vagy legalább jóval messzebb van a lakóházaktól a játszótér.