2020-ban adják át a Maglódi úti új kerületi szakrendelőt – és zárják be az Egészségházat

A TV10 közzétette az alább látható, 10 és fél perces videó-interjút, amiben a Bajcsy Kórház vezetője, Dr. Bodnár Attila főigazgató nyilatkozott a Maglódi úton épülő új szakrendelőről. Alább összefoglaltuk a fontosabb információkat:

A 2018. októberben kezdődött építkezés 2020. februárig tart (az ütemterv szerint), és várhatóan 2020. májustól fogadhat betegeket az új szakrendelő. Valamikor ezzel egy időben vagy utána fogják bezárni a népligeti Egészségházat, így a pongráctelepi lakosoknak akkortól kezdve jóval többet kell utaznia majd szakrendelésre. Az Egészségház épülete elavult, drágább lenne felújítani, ezért is döntött korábban a X. kerületi önkormányzat úgy, hogy inkább új szakrendelőt építtet, de azt már a Maglódi úton, közvetlenül a Bajcsy Kórház mellett.

A teljesen új rendelő észrevehetően korszerűbb lesz a jelenlegi Egészségháznál, pl. 86 rendelő lesz, nettó 5500 nm területen (ami jóval nagyobb lesz, mint az Egészségház), nagyobb személyzet – aminek köszönhetően jelentősen csökkenhet a várakozási idő. A kórház szomszédsága egyrészt a súlyosabb esetekben szükséges kórházba átszállítást rövidíti le, másrészt maga a kórház is “megkönnyebbül” a jelenleg a kórházban folyó ambuláns ellátás átterelésével az új szakrendelőbe. Az emiatt felszabaduló helykapacitás kihasználásával komfortosabbak lesznek a kórházi osztályok, a Bajcsy Kórház folytatódó felújítása során már lesz hely kisebb kórtermek kialakítására is.

A riportban elhangzottak egészen pozitív egészségügyi jövőképet adnak Kőbánya lakossága számára, persze nagy kérdés, hogy Pongráctelep (és általában Laposdűlő várorész) lakosai számára a szakrendelés minőségének javulása ellensúlyozhatja-e a szakrendelés elérhetőségének jelentős nehezülését. Hiszen a jelenlegi Egészségház még gyalog is elérhető távolságban van a Horog utcán végig sétálva, míg a Maglódi útra ugyan két BKV-járattal is mehetünk Pongráctelepről, de a 95-ös, 195-ös buszok csúcsidőben dugóban araszolnak a Pongrác úton, a 37-es villamos pedig csak hétköznap reggel és délután megy el a Maglódi útig (Új Köztemetőig). Az valamennyire kompenzálná az utazási nehézségeket, ha a szakrendelő áthelyezése miatt éppen a 37-es villamosok menetrendjét sűrítené, útvonalukat hosszabbítaná a BKK…