Önkormányzati választás október 13-án – jelöltek és programok

A 2019. évi önkormányzati választásokról szóló sorozatunk harmadik cikkében a pongráctelepi választók által beikszelhető jelöltek programjait mutatjuk be (akinél találtunk ilyet), különös tekintettel az esetleges, a lakótelepünket közvetlenül érintő választási ígéretekre.

Kőbánya 1. sz. egyéni választókörzet (1. sz. EVK) jelöltjei:

Gál Judit, 2010 óta képviseli Laposdűlő városrész (túlnyomó részét) a kőbányai képviselőtestületben, a FIDESZ színeiben. A 2010 óta kormánypártként a X. kerületet abszolút többséggel irányító FIDESZ egységes plakátokkal látta el kőbányai képviselőjelöltjeit, D. Kovács Róbert Antal, szintén 2010 óta kerületi polgármester “látható” támogatásával. A plakáton rövid bemutatkozás és konkrét tervek olvashatók – mint látni fogjuk, ez a leginformatívabb képviselőjelölti plakát az 1. sz. egyéni választókerületben.

Gál Judit plakátján a terveinek felsorolása figyelemre méltóan kiterjed Laposdűlő városrész minden lakóövezetére: a Bem lakótelepen a volt óvoda épülete nyílászáróinak felújítását, a MÁV-telepen a főutca (újra?) aszfaltozását, járdaépítést és térfigyelő kamera telepítését, a Hős utcában a gettó lebontását, a Pongrác út 17. – Kőbányai út térségében új helyi óvoda építését, valamint a helyi általános iskola bővítését, végül, de nem utolsósorban lakótelepünkön a Pongrác Idősek Klubja épületének belső felújítását tervezi. 

Ez imponálóan konkrét lista, de ehhez nem árt tudni, hogy a 2010 óta Kőbányát irányító FIDESZ képviselőjelöltjeként Gál Juditnak nagyon nem kell ötletelnie, hiszen a kerületi önkormányzat (bizonyára általa is formált) felújítási és fejlesztési programját is képviselheti. Konkrétan Pongráctelepet nézve a Kőbányai Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről szóló 3/2019. (II. 22.) önkormányzati rendelete már tartalmazza a most, nyár eleje óta zajló óvodai tömb felújítási munkálatai között az “Idősek Klubja (Salgótarjáni u. 47.)” udvarának és homlokzatának felújítását és nyílászáró cseréjét, így ennek logikus folytatása lehet 2020-ban az idősklub belső felújítása.

Papp Zoltán, közös ellenzéki jelölt (Demokratikus Koalíció (DK), Magyar Szocialista Párt (MSZP), Momentum, Őárbeszéd Magyarországért (PM) is saját plakáttal van jelen a Facebookon, de az ő plakátján kevésbé informatív választási program olvashat.

Az általános ígéret a “rendezett, tiszta, biztonságos, fejlődő városrészért” valahol érthető egy outsider képviselőjelölttől, aki most próbálkozik először a választókörzetünkben, míg a konkrétabb helyi utalások a plakáton sajnos nem igazán értelmezhetőek: “sokan panaszkodnak a Salgótarjáni utca környékén a közbiztonság, a Pongrác út elején az élelmiszerbolt hiányáról, körzetszerte az elavult lakóingatlanok és az elhanyagoltság miatt” – látleletnek jó, de nem fűzött hozzá konkrét megoldási terveket. Egyes meglátásokra nem is biztos, hogy az önkormányzatnak lehet érdemi ráhatása, mint pl. a Salgótarjáni utca 63. társasház (régi 1. épület) Pongrác úti frontján idén bezárt CBA-üzlet újranyitására.

Egyébként Papp Zoltán plakátjának sárga-zöld színe nem egyedi, hanem a képviselő-jelöltségét támogató ellenzéki pártoknak fővárosi szinten összehangolt kampányának közös arculati színpárja, mint azt más a kampány idején Budapest szerte láthatjuk.

Gránicz Tamásnak, a Lehet Más a Politika (LMP) jelöltjétől sajnos mai napig nem találtunk plakátot, vagy leírt választási programot, pedig a MÁV-telepi iskola igazgatójaként lehetnek akár magára a MÁV-telepre vonatkozó saját elképzelései, amik érdekesek lehetnek a helyi lakosok számára. Igaz a kőbányai LMP deklaráltan inkább a kompenzációs listára gyúr (a 12 kőbányai választókörzetben megválasztandó egyéni képviselők mellett a “vesztes” szavazatokból kompenzációs listán még 4-5 jelölt juthat be a kőbányai képviselők közé).

Végül Fodor György, a Jobbik egyéni jelöltjétől sem találtunk eddig semmilyen választási programot, plakátot, de ha időközben előkerül ilyen, bemutatjuk.

Kőbánya polgármester jelöltjei:

D. Kovács Róbert Antal a FIDESZ színeiben már 2010 óta vezeti a X. kerületet, így Gál Judit képviselő plakátjához hasonló felépítésű plakáttal (is) kampányol a Facebookon. Persze kerületi szinten már nem várhatjuk el, hogy kitérjen Pongráctelepre, de a felsorolt tervei  így is fele részben érintik Laposdűlő városrészt, átfedve Gál Judit terveit; konkrétan a Pongrác út 17. – Kőbányai út által közrezárt lakótelepek általános iskolájának felújítását, az óvoda újra építését ígéri ő is, valamint térfigyelő kamerák telepítését. Ezenkívül a “kerékpáros úthálózat fejlesztése” kitétel érintőlegesen kacsolódhatna Pongráctelephez is, de mivel a Pongrác út fővárosi kezelésben van, és ennek bővítési tervei sem tartalmaznak bicikliutat, sőt maga a bővítési terv is belátható ideig nem realizálható a kétszer kétsávos úttá szélesítéshez szükséges kisajátítások költsége miatt; ezért nem várhatunk minket is érintő, “kellemes meglepetést” e téren. (Másik irányban, a Hungária-körgyűrű mentén, a hírek szerint a fővárosi önkormányzat (?) berkein belül már tervezés alatt van a meglévő kerékpáros útszakaszok felújítása-átépítése és egy teljes körgyűrű kiépítése.)

Somlyódy Csaba, az (mérhető támogatottságú) ellenzéki párt (MSZP, DK, Momentum, PM, LMP, Jobbik) közös (vagy legalább hallgatólagosan támogatott) polgármesterjelöltje szintén sárga-zöld plakáttal kampányol, Karácsony Gergely főpolgármester-jelölttel megtámogatva.

Somlyódy Csaba már régebb óta kőbányai képviselő, sőt, már 2014-ben is az MSZP polgármester-jelöltje volt, saját honlapot és Facebook-oldalt is vezet már évek óta. Ehhez mérten számunkra csalódást jelent, hogy a mostani polgármester-jelölti plakátja semmilyen tervet nem mutat fel, csak általában szorgalmaz politikai változást a X. kerület vezetésében.

Ha később még észreveszünk új kampányígéreteket, plakátokat az 1. sz. egyéni választókörzet, illetve Kőbánya polgármestersége tekintetében, azokat is közöljük; valamint lehet, hogy a még nem ismert képviselő-jelölteket is meg tudjuk kérdezni.

Következő cikkünkben a nyilván a kampányhoz időzítve (augusztus 20-a után) megjelentetett, bár hivatalosan a Kőbányai Önkormányzat egészének 2014-2019 közötti tevékenységét bemutató füzetet lapozzuk át, Pongráctelepet érintő részleteket keresve.

Ezenkívül majd októberben egy cikkben kitérünk a következő években várható kerületi és fővárosi (több-kevesebb bizonyossággal megvalósuló) fejlesztésekről, melyek Pongráctelepre is nagy hatást fognak gyakorolni – függetlenül a mostani önkormányzati választásoktól.