Ellentmondásos, mennyi kutya tartható egy lakásban

A 10.keürlet.ittlakunk.hu érdekes cikkben foglalkozik a lakásban való állattartással. Állandó vitaforrás a társasházakban, mennyi kutya tartható egy lakásban. Érdekes módon a bíróság sem tud dűlőre jut ebben a kérdésben.

legutóbbi döntés értelmében egy társasház nem tilthatja meg az állattartást, de szabályozhatja a házikedvencek számát.

Egy kutyatulajdonos összetűzésbe került a társasház közösségével: a gazdi egy 12 lakásos társasház egyik lakásában él, a 39 négyzetméteres lakást 8 spániellel osztja meg. A bíróságra azután jutott el, hogy összetűzésben került a lakóközösséggel az új SzMSz okán. A szabályzat mellékletében kitérnek arra ugyanis, hogy bár tartható állat a társasházban, de nem a közös területeken, csak a lakásokban. Lakásonként egy kutya és egy macska, vagy két közepes testű kutya, illetve két macska tartható. Ezt támadta meg a lakó.

A bíróság első fokon a társasháznak adott igazat a társasházi törvényre hivatkozva, mely lehetőséget ad a lakóközösségnek, hogy szabályozzák a társasház használatát. Ezt követően fellebbezett a gazdi: a másodfokú bíróság szerint a társasházi törvény a lakások nem lakásként való felhasználásának szabályozására ad lehetőséget. A házirend tartalma kötött: a külön tulajdonban végzendő építési, szerelési munkák és a zajjal járó egyéb tevékenység lakhatást zavaró szabályait rögzítheti, az állattartásra azonban nem vonatkozhat.

A másodfokú ítélet után a társasház a Kúriához fordult, az pedig a az elsőfokú ítéletet hagyta jóvá. A Kúria szerint a társasházban a mindennapi együttélés összes helyzete szabályozható, így az állattartás is. Városi körülmények között a nagyobb számú háziállat tartása tipikusan nem tartozik hozzá a magánlakás használatához, de a szükségesség-arányosság elvét általában nem sérti egy vagy két háziállat tartása. Az ezen túllépő állattartási tevékenység azonban meghaladja a tulajdonostársak tűrési kötelezettségét, ezért dönthetnek úgy, hogy nagyobb számú eb tartása nem fér össze a lakás célú használattal.

A döntés azért érdekes, mert pár évvel korábban ennek teljesen ellentmondó döntésre jutott a bíróság: 2016-ban egy hasonló eset kapcsán a Fővárosi Törvényszék még úgy döntött, hogy a társasházi SzMSz csak azt tilthatja meg, hogy a lakó magánlakását nem lakás, hanem pl. irodai célra használja. Az, hogy ki, mit tart a lakásában, magánügy, ha valaki azt állítja, hogy a tevékenység zavaró, birtokháborítási pert indíthat, amiben azt bizonyíthatja, hogy a tevékenység szükségtelen mértékben zavaró – írja a kutyabaráthelyek portál.

Kőbányán egyébként az önkormányzat az utóbbi években “ebrendeletben” írja elő a kerületi gazdák által tartott kutyák bejelentését, bár a valóságban csak az ebtulajdonosok töredéke tölti ki és küldi be a hivatalos nyomtatványt.

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu