Újrafelhasználható zöldség-gyümölcs zsákok a Sparban (és a Lidlben)

Az idén tavasszal kezdett sikeres tesztelést követően, szeptembertől már az összes magyarországi SPAR üzletben elérhetőek a többször használatos zöldség-gyümölcs tároló tasakok, melyek moshatóak, akár évekig használhatóak az általában egyutas nejlonzacskók helyett. Az újrahasználható csomagolóeszközzel a SPAR Magyarország környezettudatos magatartásra szeretné buzdítani a vásárlóit. Ráadásul, nyár végétől a vásárlók saját csomagolóeszközeikbe is tehetik a nem előrecsomagolt zöldség- és gyümölcstermékeket a SPAR üzletekben. Az ilyen zsákokra átállással sokkal kevesebb fölösleges hulladékot termel akár csak egyetlen ember is egy év alatt, hiszen a hengerről letéphető nejlonzacskókat általában csak egyszer lehet használni, olyan hamar elhasználódnak.

Ezen, tényleg örvendetes hírnek megörülve rögvest írásban érdeklődtünk a Pongráctelephez még “akciótávolságban” lévő (Hungária körúti) Penny Market és Lidl üzletek cégközpontjainál, hogy ők is terveznek-e, és mikortól bevezetni ilyen megoldást, illetve lehet-e saját zsákot is használni (hátha zavarná a Lidl-pénztárost, ha SPAR-logós zsákba raknánk a pénztárszalagra a zöldséget, gyümölcsöt)?

A Lidl hamar válaszolt, dicséretesen “zöld” hozzáállásról tájékoztatva: tervezik az alternatívát nyújtó többször használható, mosható zöldség és gyümölcs tárolására alkalmas háló bevezetését is a Lidl üzletekben. Addig is a Lidlnek nincs kifogása az ellen, ha a vásárlók saját újrahasznosítható tárolójukat (textilzsák, műanyagdoboz) szeretnék használni a vásárlás során a környezettudatosság jegyében, így járulva hozzá a műanyag-felhasználás csökkentéséhez.

A Penny Market egy hónap után válaszolt, sajnos nem annyira korszerű szemléletet tanúsítva. A kicsit túl hivatalos megfogalmazásból leszűrve: ők is törekednek a fenntarthatóságra, ezért pénztárnál elérhető nejlonzacskók (szatyrok?) környezetbarát anyagból készültek, mindamellett a “higiéniát figyelembe véve az egyes termékek esetében szükséges a kihelyezett rolltasakok [az egyutas nejlonzacskók] igénybevétele”.  Lehetőség van csomagolás nélkül is vásárolni, majd saját nejlonzacskójában elhelyezni az adott élelmiszert.

A Privátbankár júliusi cikke szerint a Tesco még csak “eltökélten” készül 2021-re, amikortól az Európai Unió döntése szerint nem kerülhet forgalomba egyszer használatos műanyag termék (pl. szívószál, eldobható pohár és tányér). Persze a műanyag zacskókat is lehet megerősíteni, hogy többször használhatóak legyenek (mint a szatyrok), de sokkal környezetbarátabb a textilzsák…

Összegezve a lehetőségeket: a Pennyben és Tescóban még nem válthatjuk ki az egyszer használatos nejlonzacskókat, míg a Lidl és SPAR üzletekbe saját zsákot is vihetünk. (A SPAR saját zsákjait 3 db-os szettben lehet megvenni 600 Ft-ért.) Akinek van hozzá kedve és kézügyessége, gépe, magának is varrhat ilyen zsákot pl. függönyanyagból, vagy lehet akár interneten is venni ilyeneket, bár a hazai kézműves zsákokhoz képest fele/harmadáron lehet bevásárolni az Aliexpressen, “reusable bag” és esetleg “cotton” szavakra keresve bőséges választék van.