Józsefvárosi strand: elkezdődött a kútfúrás

Csak most figyeltünk fel a cikk alján belinkelt szeptemberi videóra, miszerint elkezdték a kútfúrást a volt Józsefvárosi pályaudvar helyén kialakítani tervezett strandfürdőhöz.

A MÁV első pályaudvaraként 1867-től 2005-ig üzemelt Józsefvárosi pályaudvar Fiumei úti részén a már évek óta kész, de berendezés nélküli Sorsok Háza vár a megnyitására, míg a pályaudvar többi részén ugyancsak évek óta mindössze a sínek árválkodnak pár romos épülettel, amik jelenleg drogos  tanyaként “üzemelnek”. Amióta a “Négy Tigris” néven elhíresült kínai piac átköltözött a Kőbányai út túloldalára, a Ganz-MÁVAG üres csarnokaiba, többen is kerestek újrahasznosítási lehetőségeket a pályaudvar helyére.  Például a kormány médiaközpontot épített volna ide a 2016-os olimpiai pályázati tervek szerint, az utóbbi időkben pedig strandfürdő volt a leginkább emlegetett elképzelés. Ahogy az olimpiai tervek eltűntek a pályázat lefújásával, úgy a strand is csak egy jól hangzó ötletelésnek tűnt eddig, ám júniusban a Józsefvárosi Önkormányzat hivatalos honlapja arról adott tájékoztatást, hogy a strandfürdő beruházás előkészítési munkáihoz a kormány 200 millió forint támogatást biztosított – és most, szeptemberben ebből a pénzből megkezdték a próbafúrásokat.

A szakvélemények szerint a volt józsefvárosi pályaudvar alatt 1300-1400 méter mélyen 70-72 Celsius fokos hőmérsékletű víz található, amelynek összetétele megegyezik a Széchenyi és Paskál fürdő alatt lévő vízzel – ezt az eddigi próbafúrások is megerősíteni látszanak. A koncepciótervek szerint a strandon egy gyűrű alakú fürdőépület helyezkedne el, amelynek közepén egy nyitott udvar lenne. A létesítményben helyet kapna egy egész évben működő gyógyászati részleg, élményfürdő, gyermekrészleg, nyári strandrész, szaunák és gőzkamrák, valamint kiszolgáló egységek. A tízmedencés fürdő mintegy ötszáz fős befogadóképességgel rendelkezne, amelyhez 200 állásos gépkocsi- és 200 állásos kerékpártároló tartozna.

Ha megvalósul a józsefvárosi strand, az jóval közelebb lenne Pongráctelephez, a jelenleg legközelebbinek számító Újhegyi Uszoda nyári strandjánál (vélhetően lesz bejárat a strandra a 37-es villamos “MÁV 10-es kapu” megállójánál is). Ezenkívül ha a drogostanya is megszűnik a romos részek eltakarításával, beépítésével, az javíthatja a 37-es villamos “fegyencjárat” hírét is, ami szintén fontos Pongráctelepnek.

Forrás: Józsefváros.hu