Ingatlanfejlesztések Pongráctelep körül – 3. rész

Harmadik cikkünkben átnézünk Józsefvárosba, az óramutató járásnak megfelelően itt folytatva ingatlanfejlesztési sorozatunkat Pongráctelep körül (első posztunkban az északi, északkeleti környéket, második cikkünkben pedig a Kőbányai út X. kerületi részét tekintettük át). Bár ez már nem Kőbánya, mégis érdemes figyelemmel lennünk a VIII. kerület Pongráctelephez közelebb eső fertályára, elsősorban a tömegközlekedési kapcsolatok miatt: a 37-es villamoson és a Hungária körúti 1-es villamoson jár dolgozni a pongráctelepi lakosok talán nagyobb része, valamint maga a 37-es vonala sajátos közlekedési folyosót is képez a részleges kiépítetlenségével, és a jórészt elhanyagolt környezetével, ami közvetve Pongráctelep ingatlanpiaci megítélésére is hatással van.

Áttekintő térkép a Pongráctelep térségében zajló vagy tervezett ingatlanfejlesztésekről.

Ha már a második cikkünkben a Kőbányai úton haladtunk a belváros felé, most is itt folytatjuk. A Kőbányai út VIII. kerületi szakaszának déli oldalán van a nagy múltú (az Északi Járműjavítóval egyidős) Ganz-MÁVAG gyártelep, melynek délkeleti sarkában még működik pár kisebb Ganz utódcég, de a hatalmas (41 hektáros) gyártelep nagy részében már az 1990-es években megszűnt a termelés, és a Négy Tigris piac 2014-es kiürítése óta jelenleg a csarnokokat raktárként és piacként használják a Józsefvárosi pályaudvar területéről átköltözött “kínai piac” árusai (akadnak itt szép számmal vietnámi és török árusok is). A sűrű beépítésével együtt is rendezetlen terület jelenleg 53 magántulajdonos kezében van, ezért nekik kell dönteniük és költeniük a leromlott állapotú gyártelep felújításáról, fejlesztéséről. Szerencsére a tulajdonosok már felismerték az összefogásuk fontosságát, így már szabályozott keretek között (ún. klaszterben) gondolkoznak a gyártelep közös fejlesztésén, de az 53 tulajdonos sokféle, széttartó érdekeit így is nehéz lesz egymáshoz közelíteni. Így egyelőre a Ganz gyártelep inkább csak ígéret a homályos jövőre nézve.

Sokkal letisztultabb a Kőbányai út VIII. kerületi szakaszának északi oldala: itt a Fiumei úttól majdnem a Hungária körútig húzódik a 2005 óta nem üzemelő Józsefvárosi pályaudvar, míg a Könyves Kálmán körútnál lévő, volt dohánygyári épületekben a Szentágothai János Egészségügyi Szakképző Iskola, nővérszálló, valamint hajléktalanoknak éjjeli menedékhely és nappali melegedő működik. A pályaudvar nagy részén a híres-hírhedt Négy Tigris (kínai) piac működött 2014-ig, azóta egyetlen összefüggő, hatalmas, üres placc, csak a Fiumei út felőli végén, a tulajdonképpeni vasúti pályaudvart választották le róla, az itteni épületeket holokauszt emlékhelyként felújítva. A Sorsok Házaként ismert kiállítóhely már évek óta várja, hogy berendezzék, de a Fidesz-kormányzaton belüli hatalmi és kultúrpolitikai ellenétek, valamint a magyarországi és külföldi zsidó szervezetek tiltakozása miatt még akár évekig húzódhat a megnyitása a látogatók számára. A pályaudvar túlnyomó részét kitevő sínhálózat, a kínai piac helyére sok mindent terveztek már az ezredforduló óta: vidámparkot, villamos kocsiszínt, kínai lakónegyedet, sőt, az egyik olimpiai terv szerint még a médiafalut is ide építették volna.

Sorsok Háza (forrás: 24.hu)

Az utóbbi években a józsefvárosi önkormányzat strandfürdő létesítését preferálta, állami támogatás igénybevételével. Az idei évi önkormányzati választási kampányra sikerült is elkezdeni a próbafúrásokat 200 millió Ft kormánypénzből. A szakvélemények szerint a volt józsefvárosi pályaudvar alatt 1300-1400 méter mélyen 70-72 Celsius fokos hőmérsékletű víz található, amelynek összetétele megegyezik a Széchenyi és Paskál fürdő alatt lévő vízzel – ezt az eddigi próbafúrások is megerősíteni látszanak. A koncepciótervek szerint a strandon egy gyűrű alakú fürdőépület helyezkedne el, amelynek közepén egy nyitott udvar lenne. A létesítményben helyet kapna egy egész évben működő gyógyászati részleg, élményfürdő, gyermekrészleg, nyári strandrész, szaunák és gőzkamrák, valamint kiszolgáló egységek. A tízmedencés fürdő mintegy ötszáz fős befogadóképességgel rendelkezne, amelyhez 200 állásos gépkocsi- és 200 állásos kerékpártároló tartozna. Ha megvalósul a józsefvárosi strand, az jóval közelebb lenne Pongráctelephez, a jelenleg legközelebbinek számító Újhegyi Uszoda nyári strandjánál (vélhetően lesz bejárat a strandra a 37-es villamos régi nevén “MÁV 10-es kapu” megállójánál is). És azért is fontos lenne a pályaudvar területének újrahasznosítása, mert a Salgótarjáni utca felőli oldalon van pár romos épület, ahol évek óta drogosok tanyáznak, akik az ellenőrt vajmi ritkán látó 37-es villamoson Kőbánya, és így Pongráctelep felé is “elkalandoznak”. Ha a drogostanya is megszűnik a romos részek eltakarításával, beépítésével, az javíthatja a 37-es villamos “fegyencjárat” hírét is, ami szintén fontos lenne a pongráctelepi lakosok biztonságérzetének, és lakótelepünk ingatlanpiaci megítélésének. Persze nagy kérdés, hogy a 2019. október 13-i önkormányzati választás óta Józsefváros kormánypártiból ellenzékivé vált vezetése és a Fidesz-kormányzat mit gondol a hogyan továbbról. Pikó András, az új VIII. kerületi polgármester véleményét már ismerjük: a projekt mögött még nincs pénz, egyelőre csak egy lehetőség, és kérdés, hogy akarja-e a kerület. Ha igen, akkor forrásokat kell keresni hozzá, és mérlegelni kell, hogy azon a részen piaci alapon működtethető-e egy strand? Szerinte igen – bár sok a kérdés, de nem akarják leállítani a projektet. A kormányzat háza táján viszont még nagy a csend, így a józsefvárosi strand és vele a pályaudvar teljes területének rendezése elbizonytalanodott, talán további évekig nem fog történni semmi.

A Józsefvárosi pályaudvar helyére tervezett strandfürdő látványterve.

És ha már 37-es villamos, aminek a pályáját több részletben felújították az elmúlt évtizedben, a temető felőli oldalán is további ingatlanfejlesztések várhatóak, alapvetően állami beruházásból, a VIII. kerületi önkormányzattól függetlenül. A Fiumei úti sírkert (régen Kerepesi úti temető) évek óta kiemelt állami “intézménynek” számít, a jelenlegi kormányzat nemzeti emlékhellyé akarja felújítani az elhanyagolt állapotú sírkertet, de ez a szándék egyelőre kimerül a Nemzeti Örökség Intézete által ide szervezett kulturális programokban. Ennél valamivel előrébb tart a Fiumei úti sírkert délkeleti sarkában lévő Salgótarjáni Utcai Zsidó Temető már megkezdett felújítása, de egyelőre ez a munka is lassan csordogál.

Az óramutató járását követve, a temető és a Keleti pályaudvarba tartó sínek közötti sávban nagyszabású sportlétesítmény fejlesztések vannak tervben. Az észak-déli irányban hosszúkás területsáv Kerepesi út felőli végében már elbontották a volt Taurus, később Michelin gumigyár ipartelepét, de a sikertelen közbeszerzési tenderek miatt már nem volt esély időre felépíteni a tervezett sportpályákat, csarnokokat az idén nyáron Budapesten megrendezett Maccabi Európai Játékok (“zsidó olimpia”) számára, így jelenleg a józsefvárosi pályaudvarhoz hasonlóan üres placc várja, hogy történjen valami. A hírek szerint a jelenlegi kormányzat továbbra is elkötelezett aziránt, hogy az MTK kezelésébe kerülő sportnegyedet építsen fel itt. Ennek annyiban lenne Pongráctelep felé is hatása, hogy a területsáv déli végén rendeznék a 37-es villamos vonalának itteni, eléggé világvége kinézetű szakaszát, itt is lenne bejárat a leendő sporttelepre, valamint külön gyalogoshidat építenének a vasút fölé, a Salgótarjáni utca – Asztalos Sándor utca között.

A térkép bal széle észak (Kerepesi út), jobb széle dél (Salgótarjáni utca, 37-es villamos).

Végül a Hungária körút felé kanyarodva, a Hős utca “napos oldalán”, a Herbaház – Lidl – Penny Market tömb mellett, a volt Fővárosi Kenyérgyár 2009-ben lebontott telkén már gőzerővel épül az Aréna Business Campus első épülettömbje. A tervek szerint egy komplett irodaház park fog felépülni, négy külön épület összesen 85.000 négyzetméternyi hasznos területtel, és mindegyik épület földszintjén közösségi szolgáltatásokkal: bankfiók, vendéglátóegység, gyógyszertár, háziorvosi rendelő, edzőterem – főleg ezek miatt írunk mi is erről a projektről, hiszen sok pongráctelepi lakos az 1-es villamossal minden nap elmegy majd a leendő irodaházpark mellett, vagy éppen a szomszédos Lidl, Penny Market boltokban vásárol. Valamint szerintünk még ez is relatíve elég közel esik Pongráctelephez, ahhoz, hogy (a többi, környező ingatlanfejlesztés megvalósulásával együtt) ez is javítsa lakótelepünk környezetének, és így magának Pongráctelepnek is az ingatlanpiaci helyzetét.

2018-as látványterven az Arena Business Campus. (A háttérben a lebontott Népstadion 2018-ban üres helye, ahol a napokban adták át az új Puskás Ferenc Stadiont.)

Ingatlanfejlesztési körképünk negyedik, utolsó fejezetében egy áttekintő térképet közlünk az összes eddig említett ingatlanfejlesztési (tervről), valamint kitérünk arra területre is, ami kimaradt a cikksorozatunkból, nem véletlenül.