Kinek a dolga föltakarítani a lehullott leveleket?

November végén szokatlan meleg van, az útmenti, parkbéli fák nagy részén még fent vannak a megsárgult levelek. És egy kis szél is elég, hogy újra beterítsék a már felsepert járdákat is. Sok helyen pedig még hozzá sem nyúltak, vagy hagyták a múlt hétvége óta felgyűlni. Aki nem vette volna még észre, a bomlásnak indult, vizes avar piszkosul csúszós tud lenni, balesetveszélyes, gyalogosnak, biciklisnek, autónak is. Úgy hogy már csak jól felfogott érdekünkből is érdemes nekünk, illetve a társasház által alkalmazott takarítónak odafigyelnie, és a leveleket is zsákokba söpörnie. A bezsákolt lombot a rendes szemetes járat összeszedi és elviszi majd, amikor a kukákat ürítik.

Azt egyébként, hogy kinek a dolga (és egyben a felelőssége is) eltakarítani, egy 1994-ben kiadott fővárosi rendelet szabályozza, ami az utóbbi öt évben nem is változott. (Aki az egész rendeletre kíváncsi, itt végig tudja böngészni, a 10.kerület.ittlakunk.hu alábbi felsorolásában azokat a pontokat vette elő, amiről jó tudni.)

  • A burkolt közutak, az ingatlanokhoz nem csatlakozó burkolt járdák tisztán tartásáról, síkosságmentesítéséről és hóeltakarításáról; a kiemelt közcélú zöldterületek, továbbá az ezek körüli és az ezeken átvezető szilárd és burkolatlan gyalogjárók és sétányok tisztán tartásáról a főváros gondoskodik, Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-t, illetve a parkok tekintetében értelemszerűen a Fővárosi Kertészeti Nonprofit Zrt.-t bízva meg a munkák elvégzésével. Tehát, ha ilyen helyeken láttok gondot, ezeknek a cégeknek jelezzétek.
  • Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni az ingatlan előtti járda, sőt a járda és a kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, hóeltakarításáról és síkosságmentesítéséről, a gyalogjárda és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő nyeséséről.
  • A szórakozó-, vendéglátó- és árusító helyek, üzletek előtti járdaszakaszt a nyitva tartás ideje alatt – a tulajdonossal kötött ettől eltérő megállapodás hiányában – az ilyen ingatlant használó, illetve bérlő köteles tisztán tartani és a hulladékot eltávolítani.
  • Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) takarítási kötelezettségét kézi tisztítás esetén naponta legkésőbb reggel 8 óráig köteles – porképzés nélkül – elvégezni.Sőt: ha a járda napközben ismét beszennyeződik, a takarítást a szükségeshez képest többször is meg kell ismételni. A szilárd burkolattal ellátott gyalogjárda takarítását összesöprés után lehetőség szerint lemosással – ahol rendelkezésre áll – járdatakarító géppel kell elvégezni.
  • Állatokat közterületet szennyező módon etetni tilos. Ebek ürítése esetén a közterület szennyezésének megszüntetéséről (eltakarításáról) az eb sétáltatója köteles gondoskodni.
  • A közforgalmú közúti közlekedés céljára szolgáló járművek közterületen lévő megállóhelyeinek, végállomásainak, pályaudvarainak, továbbá a kizárólagos használatú villamospályáknak és az azokat kísérő földsávoknak a tisztán tartása a járművek üzemben tartójának a kötelessége.
  • A köztisztasági kötelezettségek teljesítésének ellenőrzése a Fővárosi Közterület-felügyelet, a rendőrség és a kerületi jegyző feladata.

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu