1949, Gyöngyike utca után újra Magyarország-Belgium Davis-kupa forduló, Debrecenben

Amikor a “történelem ismétli önmagát”: még 2015-ben írtunk arról, hogy 1949-ben Pongráctelep tőszomszédságában, a Főgáz telephely akkor még létező teniszpályáján rendezték meg az 1949-es Davis-kupa (tenisz nemzeti csapatok világbajnoksága) magyarországi fordulóit (vélhetően azért itt, mert az ismertebb fővárosi teniszpályákat még nem sikerült helyreállítani a második világháborús rombolásból). Akkor a nemzetközi élvonalba tartozó Asbóth Sándor, Ádám András, Katona Zoltán és Fehér Kálmán teniszezőkből álló magyar válogatott 1949. májusban Belgiumot, júniusban pedig Svájcot legyőzve jutott az elődöntőbe, ahol sajnos Franciaország megállította a magyar menetelést. A FORTEPAN nevű online fotóarchívumon látható egy fotósorozat (Kovács Márton Ernő fotóriporter hagyatékából) a gázgyári teniszmérkőzésekről, néhány képen láthatóak az ezredfordulón lebontott Gáztartály, a ma is meglévő üzemi kémény, és a pongráctelepi lakóházak is. Ezek a fotók honlapunkon is megtekinthetőek, külön galériában.

És most, 71 évvel később újra Magyarország-Belgium Davis-kupa meccs lesz hazánkban, ezúttal Debrecenben, 2020. március 6-án pénteken 16:00 órától és 7-én, szombaton 12:00 órától.

Válogatottunk az ukránok elleni szeptemberi győzelmet követően márciusban azért lép pályára, hogy ott lehessen a novemberi Davis-kupa döntőben Madridban. A magyar csapat két TOP100-asjátékossal áll fel, Fucsovics Márton és Balázs Attila személyében.

A kétnapos rendezvény első napján két egyéni, a második napján pedig egy páros és két egyéni mérkőzésre kerül sor.

Csapatösszeállítások:
MAGYARORSZÁG
Balázs Attila
Fucsovics Márton
Piros Zsombor
Marozsán Fábián
Nagy Péter
BELGIUM
Kimmer Coppejans
Ruben Bemelmans
Arthur de Greef
Joran Vliegen
Sander Gille