A TEK kapja meg a Hős utcai gettó telkét

Ma reggel írt arról az Index, hogy összesen 5,5 milliárd forintot kap a Terrorelhárítási Központ (TEK), hogy befejezze megkezdett beruházásait és előkészíthesse az újabbakat, írja a Népszava csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján.

A kormány idén 2 milliárd forintot, jövőre 2,7 milliárdot ad a közelebbről nem részletezett célú építkezésekre, a TEK műveleti komplexumának előkészítésére pedig 800 millió forintot. A kormányhatározatban az is olvasható, hogy Pintér Sándor belügyminiszter és Bártfai-Máger Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter elkezdhet tárgyalni a X. kerület Hős utca 15/A–B számú ingatlanok átadásáról.

Fotó: Bődey János, Index.

A Hős utcai gettó a 2017. augusztusi drogos botránnyal vált országos hírűvé, aminek hatására a kőbányai önkormányzat 2017 legvégén 2,1 milliárd forint támogatást kapott az államtól a gettó “rendbetételére”. Eredetileg két év alatt, azaz 2019 végéig kellett volna felhasználni ezt a nagyvonalú támogatást, de még az önkormányzati bérlők mindegyikét sem sikerült eddig elköltöztetni, mint ahogy a magántulajdonú lakások felvásárlása is nagyon lassan halad a túl alacsony felvásárlási ajánlat (4-5 millió Ft) és a bírósági perekben sikeresen megtámadott kisajátítások miatt.

Még a 2,1 milliárd Ft felhasználásának tervezési időszakában, 2018. májusban ugyancsak a Népszava írt a Hős utcai gettó helyére tervezett sportpályáról, amiről ugyan azt állította az önkormányzat, hogy lakossági célra építenék, de már akkor is sokan a szomszédos TEK, Készenléti Rendőrség és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem számára építendő fejlesztésre számítottak. Így nem mondhatnánk, hogy meglepődtünk ezen a híren, ami alapján már azt is el tudjuk képzelni, hogy a tavaly egyirányúsított Zách utcát a gettó elbontása után a TEK magánútjává teszik, kitiltva onnan a (civil) tranzitforgalmat…

Forrás: Index