Támogatja a kormány a Mázsa térre tervezett uszoda és sportcsarnok megépítését

Felépülhet a Mázsa téren az új uszoda és kosárlabda csarnok, miután döntött a kormány arról, hogy támogatja a beruházást – jelentette be D. Kovács Róbert kőbányai polgármester.

Már tavaly elkészültek a Kőbányai Sportcentrum, valamint a Mázsa téri sportcsarnok és uszodakomplexum kivitelezési tervei. A létesítmény Kőbányán, a volt Mázsa teret is magába foglaló két különálló önkormányzati tulajdonú telken jön létre.

A vasúti pálya és a Bihari út közötti kisebbik, közel 13600 négyzetméter nagyságú telken egy 500 fő befogadó képességű lelátóval, FINA minősítésű, 50 méteres versenymedencével, bemelegítő és tanmedencével ellátott uszodakomplexum épül. A Bihari út túloldalán elhelyezkedő, közel 17500 négyzetméter alapterületű nagyobbik telken pedig egy 3000 nézőt befogadó sportcsarnok lesz, melyet a FIBA előírásoknak megfelelően a kosárlabda sportra kellett optimalizálniuk a tervezőknek.

A környező utak és közművek is megújulnak. A kivitelezői közbeszerzés lebonyolítása és a kiviteli szerződés megkötése után kezdődhet majd az építkezés, melynek átfutási ideje várhatóan mintegy másfél év lesz.

Az új sportcentrum uszodai részébe a mintegy 50 éves Kőér utcai uszodából költöznének át az úszóakadémia sportolói, a másik épület pedig három, keresztbe forgatott normál kosárlabdapálya elhelyezésére is elegendő lesz. A pályákat ebben az esetben motoros mozgatású függönyök választják el egymástól, így akár hat csapat is edzhet, illetve játszhat mérkőzést ugyanabban a teremben. A centerpálya kialakításával akár nemzetközi mérkőzés megrendezésére is sor kerülhet a tervek szerint.

A küzdőtéren a kosárlabdán kívül más labdajáték is űzhető: a burkolaton a tervezők helyet biztosítottak a röplabdának, kézilabdának, és a teremfocinak is. A létesítményben ezeken kívül külön megközelítéssel és öltöző csoportokkal, 300 – 300 négyzetméteres edzőtermeket alakítottak ki az ökölvívásnak, valamint a birkózó és a szumó sportnak.

A sportcsarnok mellett lesz egy 300 személygépkocsi parkolását ellátó parkolóház, melynek zöldfelülettel ellátott tetőszerkezetén kap helyet három darab B3*3-as – a streetballhoz hasonló- kültéri kosárlabda pálya, mintegy 500 fős lelátóval.

A tervekről a Magyar Építők oldalán több fotót is látható. Pongráctelepi szemmel feltűnő, hogy a Mázsa téri közlekedési csomópontot át fogják építeni olyan módon, hogy a Mázsa térről is be lehessen hajtani gépjárművel a Bihari útra.

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu