Tervezzük meg együtt Budapest jövőjét! – mindenki részvételére számít a Főváros

Új honlapot hozott létre a fővárosi önkormányzat, melyen bárki elmondhatja, hogy szerinte minek és milyen irányba kellene a leginkább fejlődnie Budapesten.

2020-ban új fordulatot vesz a tervezés folyamata Budapesten. A város fejlesztésének alapja a különböző szektorok közötti együttműködés, egy digitális részvételi platformon történő közös munka lesz. Az Okos Város módszertant alkalmazva, a fővárosi tervek kidolgozása során a koordinátor irodák kapcsolatot teremtenek a projektek érintettjei között, akik egy erre a célra létrejött digitális térben, később pedig párhuzamosan szakági tematikus munkacsoportokban (így például lakhatás, klímavédelem, közlekedés) fogalmazhatják meg véleményeiket, céljaikat, elvárásaikat a fejlesztésekkel kapcsolatban – írja a fővárosi önkormányzat.

A város működésének átalakítása tehát nemcsak elviekben igazodik a városlakók és a vállalkozók elképzeléseihez, hanem velük együtt szeretnék kijelölni a legfőbb irányokat és beavatkozási területeket. Ezzel a céllal készült el az its2027.budapest.hu oldal, ahol amellett, hogy a tervezés folyamatáról lehet tájékozódni, kérdőívek kitöltésével máris be lehet csatlakozni a tervezésbe.

A közös (Integrált Településfejlesztési Stratégia ITS néven futó) munkában bárki részt vehet, és olyan dolgokban mondhat véleményt, mint például a Duna partjainak szorosabb kapcsolódása a városhoz, a tömegturizmus problémáinak kezelése, vagy akár új közparkok létesítése.

„Sok fejlesztés megvalósítása továbbra is a rendelkezésre álló fejlesztési források függvénye lesz, amin a jelenleg kialakult gazdasági válsághelyzet nehezít. Keressük azokat az eszközöket, beavatkozásokat, amitől a város otthonosabb, szerethetőbb lesz, amit a város fejlődését fontosnak érző partnereinkkel együtt megvalósíthatunk.

A stratégia tehát nem más, mint annak összegzése, hogy a kitűzött jövőkép elérése érdekében a következő 6-7 év alatt – a rendelkezésre álló erőforrások, lehetőségek és társadalmi igények figyelembevételével – milyen utat, milyen beavatkozásokat és eszközöket választunk, hogy azzal a lehető legjobb, legkívánatosabb eredményt értjük el – ha lehet, a leghatékonyabban” – olvasható a városvezetés felhívásában.

Ötleteiteket, véleményeteket vagy javaslataitokat várják a smartbp@budapest.hu email címre, az its2027.budapest.hu oldalon pedig a tervezés folyamatáról és a részvétel lehetőségeiről lehet tájékozódni; valamint egy rövid kérdőív is kitölthető itt: https://its2027.budapest.hu/urlap/its-start-kerdoiv

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu