Rendszeres járőrözés várható Pongráctelep problémás pontjain

Laposdűlő (01. sz. evk) egyéni képviselője, Papp Zoltán posztolta tegnap a Facebookon, hogy a kerületi önkormányzati testületi ülésen meghallgatták dr. Gyetvai Tibor kerületi rendőrkapitány beszámolóját Kőbánya 2019-es közbiztonsági helyzetéről.

dr. Gyetvai Tibor X. kerületi rendőrkapitány

Kerületünk közbiztonsági helyzete a 2019. évi számok tükrében javulóban van, de a képviselő szóba hozta a pongráctelepi közterületi alkoholizálást (plusz az ezzel járó vizelést, randalírozást). Ezzel kapcsolatban a rendőrkapitány megígérte, hogy egy új koncepció szerint rendszeres járőrözést fog elrendelni a lakótelep problémás pontjain. Ehhez sok sikert kívánunk!

Maga az önkormányzati beszámoló a BRFK X. kerületi Rendőrkapitányság 2019. évi tevékenységéről itt olvasható teljes terjedelmében. Már márciusban elkészült, de a koronavírus miatti korlátozások miatt csak most tudta hivatalosan meghallgatni a kőbányai önkormányzat. Ez a beszámoló alapvetően csak kerületi szintű statisztikákat és trendeket közöl, de itt-ott azért említettek helyi gócpontokat is egy-egy témában.

Így a Hős utcai gettóval kapcsolatban azt írja a beszámoló, hogy itt a (kerületi rendőrség helyett) a (közvetlenül szomszédos) Készenléti Rendőrség 2019-ben “fokozott jelenlétével segítette a közrend és a közbiztonság fenntartását”, aminek eredménye látszólag a statisztika “romlása”, hiszen így emelkedett az “új pszichoaktív anyaggal kapcsolatos szabálysértések” száma. Viszont ez mégis jó jel, mert ez érezhetően odahatott, hogy 2019-ben nem volt kábult drogosok “zombijárása” Hős utca széles környékén, mint 2018 nyarán. Ezáltal sokkal nyugodtabb lett Pongráctelep északi környéke (az más kérdés, hogy a Hős utcai anyagtól bódulók inkább csak messzebb “költöztek”; 2019 óta a zuglói Pillangó park, a ferencvárosi József Attila lakótelep és a kőbányai Bihari út térségében lakó emberek biztonságérzetét rongálják. Mint ahogy a Hős utcai gettóban továbbra is gyárják egyesek a drogot, és ha előbb-utóbb most már tényleg le is bontják a gettót, ki tudja, hova fognak továbbköltözni onnan a gyártók.)

Végül Pongráctelep déli környékén a Népligetre térünk ki, mivel a beszámoló említése, és saját tapasztalatunk szerint is a Készenléti Rendőrség csoportjai megelőző jelleggel járőröztek 2019-ben a Népligetben, ezzel erősítve a közparkot rendeltetésszerűen használó állampolgárok szubjektív közbiztonságérzetét.

FRISSÍTÉS 2020.07.17: Az Index itt olvasható riportja szerint a rendőrök járőrözése, sőt biztonsági őrök jelenléte ellenére drogosok lepték el a Népliget Tara Lakópark felőli fertályát (ahol július 7-én leégett egy raktárépület, a riport szerint egy gyerek gyújtotta fel).

Forrás: Papp Zoltán képviselő Facebook oldala, Kőbánya.hu