Júliusi lapszemle a Kőbányai hírekből

Kis késéssel jutottunk hozzá a Kőbányai Hírek júliusi lapszámához, így csak most szemlézzük a pongráctelepi vonatkozású cikkeket, amikből most az átlagosnál bőven több ilyen van.

A címlapon és a 6. oldalon ír a havilap a Pongrác Idősek Klubjának belső felújításának kezdetéről, aminek idén várható befejezésével teljessé válik az egy épületkomplexumban lévő idősklub-bölcsőde-óvoda tavaly kezdődött külső-belső felújítása. Részletek itt.

A lap 2. oldalán a kőbányai képviselőtestület járványhelyzet utáni első, július 2-án tartott üléséről olvashatunk. Itt az egyik fő téma a kerületi rendőrség 2019. évi beszámolójának meghallgatása volt, aminek kapcsán választókörzeti képviselőnk, Papp Zoltán sűrűbb járőrözést kért a rendőrkapitánytól a Pongráctelepen is, elsősorban a buszmegálló környéki közterületi italozás, szemetelés miatt, de mint mondta, a közterületen való vizelés is folyamatos probléma. Utóbbira reagált D. Kovács Róbert polgármester, szerinte a deviáns magatartás megszaporodása a közterületeken megkeseríti a kerületben élők mindennapjait, rontja biztonságérzetüket, ami ellen fel kell lépni. A rendőrségi beszámolóról bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Hamarosan megnyitják az új kőbányai szakrendelőt a Maglódi úton, amivel párhuzamosan bezárják a Kőbányai úti Egészségházat. Pongráctelepi és környékbeli lakosok egyik szeme sír, másik nevet, hiszen a sétatávolságra lévő Egészségház helyett ezentúl majd sokat kell utaznunk a csúcsidőben dugóban araszoló 95-ös busszal, vagy a ritkán járó, magaspadlós, magaslati megállós 37-es villamossal; cserébe viszont (remélhetőleg) XXI. századi egészségügyi körülményekre és szolgáltatási színvonalra számíthatunk az új szakrendelőben, ráadásul a Bajcsy Kórház tőszomszédságában. Az újság 4. oldalán olvasható interjúban a kórház főigazgatója, dr. Bodnár Attila szerint az átadás ősszel várható, a munka az ütemtervnek megfelelően halad. Maga a négyszintes épület már augusztus végére elkészül. Az orvosi bútorok, műszerek beszerzése folyamatban van, és ha ezekben a közbeszerzési eljárásokban nincs csúszás, akkor tartható az őszi időpont. Nem kis feladat megszervezni az átköltözést a Kőbányai útról a Maglódi útra, de természetesen a zavartalan betegellátást az átmeneti időszakban is biztosítják. A közel 6000 m2-es új szakrendelőben kapnak majd helyet a kórházi ambulanciák is, aminek köszönhetően kórházi osztályok komfortosabbá válnak, kevesebb ágyas, fürdőszobás kórtermekben gyógyulhatnak a betegek.

Közlekedésfejlesztés: a lapszám 5. oldalán olvasható cikkben Dorosz Dávid klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes többek között említést tesz arról, hogy jelenleg zajlik a Kőbányai úton és a Pongrác úton a Liget tér felé az új trolibuszvezeték tervezése, hogy majd itt is kibocsátásmentes járművek közlekedhessenek. A Pongrác úti vonalnak igyekszünk utánajárni…

Dunai Mónika kőbányai országgyűlési képviselőtől azt tudhattuk meg, hogy a X. kerület kezdeményezésére 2019-re elkészült többek között a Pongrác út felújítási terve, de a kivitelezésre még várni kell, egyelőre csak a Bányató utca egyik szakasza újul meg. Budapest főpolgármestere májusban, a járványhelyzet miatt elrendelt veszélyhelyzet idején módosította a fővárosi fenntartású úthálózat felújítási ütemtervét a várható bevételkiesések miatt. A hivatalos indokolás szerint Karácsony Gergely a Budapesti Közlekedési Központ, a Budapest Közút Zrt., továbbá a kerületi önkormányzatok javaslatai alapján döntött, amit Kőbánya (Újhegy) és Rákosmente (XVII. kerület) fideszes országgyűlési képviselője vitat. Ezért kezdeményezte Gulyás Gergely miniszterrel és Szatmáry Kristóf miniszteri biztossal közösen egy állami keret létesítését budapesti útfelújításokra.

Végül, de nem utolsósorban a júliusi lapszám 12-13. oldala négy kőbányai napközis nyári tábort muatott be, közöttük a Pongrác Közösségi Ház és a kerületi rendőrség által (immár negyedik éve) szervezett biciklis tábort. A színes riportból megtudhatjuk, hogy az egyhetes tábor a kerékpározás minden aspektusát próbálja lefedni, tehát van KRESZ-tanulás, a résztvevő gyerekek megismerik a táblákat, forgalmi helyzeteket. Az a cél, hogy a gyereknek kerékpárral egy magabiztos mozgásképessége, rutinos működése legyen az úton, és közben egymásra is tudjanak figyelni kerékpározásban, hiszen csapatban mozognak. A feladatok az egyhetes tábor napjai alatt fokozatosan nehezednek, minden nap van új kihívás, ügyességi verseny, de nagyon fontos az elméleti rész is. Utóbbit persze játékosan, élményszerűen tanulják, kisfilmekkel, társasjátékkal, táblák öszszerakásával. Miután kimennek az utcára, az első napokban nagy előny, hogy a Pongráctelepen minden olyan közlekedési helyzet megtalálható, amit egy kerékpárosnak tudnia kell kezelni. Így mielőtt távolabb, például az Óhegy parkig tekernének, a jól ismert utcákban begyakorolhatják a helyes szabályokat.

Forrás: Kőbányai Hírek