Lapszemle – a klíma kültéri egységek felszerelésének szabályai

A Kőbányai Hírek augusztusi számában nem találtunk pongráctelepi vonatkozású cikket, csak részletet, amit alább szemlézünk.

A 2. oldalon olvasható Tervezett “aprómunkák” című cikkben Szabó Anna, a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. műszaki igazgatója egyebek mellett elmondta, hogy a tervek szerint év végére befejezik a Pongrác Idősek Klubja belső felújítását, abban bízva, hogy a szokásos karácsonyi ünnepséget, már ott lehet megtartani. (Ez utóbbira mi kevés esélyt látunk, az ezekben a napokban kibontakozni látszó újabb koronavírusjárvány miatt.)

Általánosan Kőbányát érintő cikk a Klímaügy másként című írás a 6. oldalon, amit azért ismertetünk, mert sok pongráctelepi lakótársat érdekelhet. A Kőbányai Polgármesteri Hivatal Főépítészi Osztályának közlése szerint az újonnan felszerelésre kerülő légkondicionáló berendezések kültéri egységei a kerületi előírások szerint a homlokzaton rendezett módon (pl. egymás alatt egy vonalban), illetve az erkélyen vagy a loggián takartan helyezhetők el – a nem védett ingatlanokon. Pongráctelep összes lakóháza helyi (kerületi) védettség alatt áll, a cikk szerint védett épületen “jellemzően településképi bejelentéshez kötött a kültéri klímaberendezés felszerelése.” Erről érdemes előzetesen egyeztetni a Főépítészi Osztályon. Egyébként a kültéri egységből csöpögő kondenzvizet a szabályok szerint úgy kell elvezetni, hogy az másokat ne zavarjon – pl. társasházak homlokzatáról ne a járdára csöpögjön, hanem az ereszcsatornába legyen vezetve. Az persze más kérdés, hogy ezen önkormányzati előírások betartását nemigen van kapacitás ellenőrizni.

Magához a klíma felszereléséhez nem kell építési engedély, de a társasházi törvény szerint a közvetlen szomszédok kétharmadának hozzá kell járulnia, a ház szervezeti és működési szabályzata (szmsz) pedig további feltételeket támaszthat. A tervrajzot a közös képviselőnek le kell adni. Ha a lakástulajdonos attól eltér, és pl. a kondenzvíz szabálytalan elvezetésével rongálja a homlokzatot, akkor a közös képviselő birtokháborítás miatt a kerületi jegyzőhöz fordulhat, és birtokvédelmet kérhet (a társasház részére, hiszen a homlokzat a társasház osztatlan, közös tulajdona). Ugyanezt tehetik a közvetlen szomszédok is, ha a klíma rájuk csepeg, vagy túl hangos – mondta a lapnak Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke.

Végül az újság 7. oldalán olvasható Szigorúan ellenőrzött terek című cikket emeljük ki lapszemlénk során. Ez a cikk ugyan a Kőrösi Csoma úton és az Újhegyi sétányon végzett fokozott rendőri járőrözésekről szól, de biztatónak látjuk ezt az új aktivitást, aminek hangsúlyos része az utcán italozók helyszíni bírásgolása is – reméljük, előbb-utóbb Pongráctelepre is lesz ennek (jó) hatása…

(A Kőbányai Hírek 8. oldalán az Eiffel Műhelyház augusztus 19-i Parkfoglaló gálaestjéről is olvashatunk, de mi erről sokkal részletesebben írtunk ebben a cikkünkben.)

Forrás: Kőbányai Hírek