Lapszemle – 2020. szeptember

A Kőbányai Hírek önkormányzati havilap 2020. szeptemberi számából az alábbi cikkeket, híreket emeljük ki pongráctelepi olvasóinknak.

2021-ben kezdődik a harmadik vágány építése a Csilla utcai vasútvonalon. A magyar állam uniós pénzből folytatná a Budapest–Hatvan-, illetve a Budapest–Újszász vasútvonalak közös budapesti szakaszának kapacitásbővítését. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Keleti pályaudvartól egészen Rákosligetig megépül a harmadik vágány. Így Kőbányáról is negyedóránként indulnak majd vonatok a Keletibe, ahonnan metróval tíz perc a belváros. A fejlesztés első üteme „sínen van” már, jövőre elkezdődik a Keleti pályaudvar és Kőbánya felső között a harmadik vágány építése.

Ez azt jelenti, hogy hetekig-hónapokig tartó építkezések zajára készülhetünk a Csilla utcában, cserébe viszont a Hungária körúti vasút felüljárónál (még a kőbányai oldalon) lesz egy új vasúti megálló, aminek talán a pongráctelepi lakosok is hasznát veszik. A növekvő vasúti forgalom miatt zajvédő fal építése is várható, legalábbis a MÁV-telep mellett, amire ebben a cikkükben figyeltünk fel.

Pongráctelepen is jól hallható havonta egyszer a jellegzetes szirénahang, az úgynevezett morgatópróba, melynek okáról, értelméről Horváth Lajos kőbányai tűzoltóparancsnok beszélt az újságnak. Minden hónap első hétfőjén van próba, egy évben kétszer teljes próba, tízszer pedig morgatópróba. A morgatópróba rövidebb, lehet ugyan hallani, de mégsem annyira észrevehető, mint amikor teljes próbát csinálnak, azaz a közlésrendszer minden funkcióját kipróbálják, tesztelik. A szirénák a veszélyes üzemek közelében, jellemzően a társasházak magas helyein vannak felszerelve: cél, hogy egy esetleges baleset, veszélyhelyzet esetén mindenhonnan hallható legyen. – A próbák alkalmával kapjuk a hívásokat a lakosságtól, hogy mi ez, mit hallanak. Nekünk ezek a telefonok fontos visszajelzések, hiszen azt is megtudjuk belőlük, hogy mindenhonnan hallatszik-e, működnek-e a szirénák, érthető-e a szöveges rész – mondja a tűzoltóparancsnok. A próbákon hangjelzések, előre felvett szöveg hallhatók, ám ha mindez élesben történne, a rendszer arra is képes, hogy élőben az aktuálisan fontos információkat közöljék a segítségével.

A MoLaRinak, azaz a monitoring lakossági rendszernek a szirénák csak az egyik részét képezik, a másik fontos összetevője az érzékelőrendszer. A
veszélyes üzemek közelébe telepített szondák folyamatosan mérik a levegőben lévő veszélyes anyagok koncentrációját, az adatokat pedig továbbítják a katasztrófavédelem központjába, ahol azokat napi 24 órában elemzik, értékelik.

Új, emelőkosaras gép segíti a fák karbantartását, gallyazását Kőbányán. A fűnyíró traktorok és a takarítógép után ezúttal egy 3,5 tonnás forgózsámolyos emelőkosaras gépet szerzett be a Kőkert Kft. A járművel 18 méteres magasságig tudnak dolgozni. A törött, száraz ágakat, vezetékekre lógó fákat azonban nem a Kőkertnél kell jelezni, azokról az önkormányzat városüzemeltetési osztályán lehet bejelentést tenni. Ők azok, akik a helyszíni vizsgálat alapján dönthetnek a teendőkről, és határozatuk alapján a Kőkert munkatársai elvégezhetik a feladatot. Az új munkagép már Pongráctelepen is dolgozott szeptember végén, mint azt alábbi fotónkon látható.

Bereczki Sándorné (fotó: Kőbányai Hírek)

Állami kitüntetés az egyik pongráctelepi intézmény vezetőjének. Magyar Arany Érdemkereszttel tüntette ki a köztársasági elnök Bereczki Sándornét, az Emberbarát Alapítvány titkárát. A szakembernek március 15-én adományozták a kitüntetést, a járványhelyzet miatt azonban csak augusztus 19-én vehette át azt. A Kőbányai Önkormányzat az államalapítás ünnepe utáni első képviselőtestületi ülés előtt köszöntötte Bereczki Sándorné Ágit, aki immár három évtizede dolgozik elkötelezetten a drogprevencióért, a gyermek-, fiatalés felnőttkorú szenvedélybetegek rehabilitációjáért. Az Emberbarát Alapítvány az első civil szervezet volt Kőbányán, jelenleg hatvannál több hivatalos alkalmazottal 130 beteget látnak el a bentlakásos intézményükben. Bereczki Sándorné a testületi ülésen kiemelte: országosan is egyedinek számít, hogy tízéves kortól fogadnak függő gyermekeket. Bereczki Sándorné megköszönte a kerület támogatását, mint mondta, a Kőbányai Önkormányzat nélkül ezt munkát nem tudták volna elvégezni.

Kapunyitásra készül a Hungexpo vásárközpont. Padlóra küldte a koronavírusjárvány a rendezvényszervezési iparágat. Kiállítások, konferenciák, turisztikai események sora maradt el tavasz óta. A visszaesés a kőbányai vásárközpont rendezvényeinél sem maradt el. Októberben viszont nyitnak, bepótolnának néhány elmaradt kiállítást: a Construma és OtthonDesign kiállításokat, valamint az Automotive Hungaryt és vele egy időben az Ipar Napjait. Persze a járványhelyzet miatt kevesebb résztvevőre és látogatóra számítanak.

Az eredeti tervek szerint a felújított és korszerűsített Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ első nagy, nemzetközi rendezvénye idén szeptemberben az Eucharisztikus Világkongresszus lett volna, ezt azonban jövőre halasztották. Szintén 2021-ben lesz a Hungexpo területén a Vadászati Világkiállítás is, amellyel kapcsolatban minden a menetrend szerint halad, a kiállítás jövő szeptemberben nyílik.

Saját megjegyzésünk: már többször írtunk arról, hogy miközben összesen több, mint 50 milliárd forint állami pénzből újítják meg és fejlesztik a Hungexpót, a kezdeti (20…-es!) tervekről szóló zavaros híradások óta semmi nem hallható arról, hogyan tervezik fejleszteni a Hungexpo közlekedési kapcsolatait, ami igencsak szükséges lenne, hiszen már a jelenlegi látogatószámot sem nagyon bírja el az Albertirsai út 2×1 sávja és a 10-es busz körjárata. Mi amiatt aggódunk, hogy végül csak parkolóbővítés lesz (a konferenciák átlagos vendégei inkább taxival jönnének?), és a kiállítások idején csak még több autós fog ingyen parkolóhelyet keresni Pongráctelepen. Pedig az állami tervekből kiszivárgott szigetüzemű villamosvonaltervet ha összekötnék az ezredfordulón elbontott 29-es villamosvonal feltámasztásával, akkor olyan kötöttpályás tömegközlekedési kapcsolat lehetne a belváros és a Hungexpo között, ami nem csak az alkalmi parkolási mizériát csökkenthetné, de a pongráctelepi lakosok villamosközlekedését is javíthatná a Blaha Lujza tér felé, legalább a kiállítások idején…

Tóth Balázs

Képviselőjét gyászolja a kerület. Tragikus hirtelenséggel elhunyt Tóth Balázs, a Lehet Más a Politika kőbányai önkormányzati képviselője. A közgazdász végzettségű politikus 10 éven át volt a Kőbányai Önkormányzat tagja, a tavaly októberi önkormányzati választások után harmadik ciklusát kezdte meg. Közel 20 éve költözött Kőbányára, feleségével és 3 gyermekével Óhegyen éltek. A közügyek iránt mindig fogékony volt, de gyermekei születése után érezte úgy, hogy neki is részt kell vennie a helyi politikában és tenni egy élhetőbb, fenntarthatóbb jövőért. „A jólét helyett a jól-lét elérése legyen a cél.” – vallotta közéleti tevékenységéről. Hitt a kemény munkában, a konstruktív, kompromisszumkész politizálásban. Képviselői munkája során a kerület érdekeit tartotta szem előtt, választókörzetének lakói bármikor megkereshették őt problémáikkal, javaslataikkal. A költségvetési Bizottság elnökeként kiemelt figyelmet fordított Kőbánya fejlődésére, a zaj- és környezetszennyezés csökkentésére. Egy olyan zöldpolitikus volt, aki nemcsak szavakban állt ki a zöldügyek mellett, hanem maga is ilyen elvek mentén élte az életét.
Meg rendülve, egy perces néma csenddel emlékeztek képviselőtársukra Kőbánya választott képviselői és a Polgármesteri Hivatal munkatársai a szeptemberi ülés elején. A Kőbányai Önkormányzat Tóth Balázst saját halottjának tekinti.

Forrás: Kőbányai Hírek