Pongráctelepi 1956-ról írt a Kőbányai Hírek

A X. kerületi önkormányzat havonta megjelenő újságjának októberi számában, a helytörténeti rovatban 1956-ról írnak több cikket, és a fő írás Pongráctelep 1956-os “eseményei” közül a kilenc srác haláláról. November 6-án mi is külön cikkben emlékezünk meg lakótelepi 1956-unkról, új helytörténeti információkat is közreadva, de addig is alább idézzük a Kőbányai Hírek két cikkét (amik legalul kifotózva is láthatóak).

Kilenc pongráctelepi fiatalt lőttek le a szovjet offenzíva idején

Háborús bűntett volt az ‘56-os kőbányai mészárlás

November 6-án, az utóvédharcok napjaiban történt az a máig tisztázatlan tragédia, amelyben a pongráctelepi fiatalembereket megölték. Nevüket 2013 óta emléktábla őrzi a Pongrác Közösségi Ház falán.
– A történtekről a tizen-huszonéves áldozatok kilétén túl kevés konkrétumot tudunk – mondta Bánó Soma helytörténész, aki kutatásait a pongractelep.hu-n publikálja. Tény, hogy a holttesteket a mai Hungexpo területén találták meg, ahol 1956 szeptemberében az Országos Mezőgazdasági Kiállítást rendezték. Tény, hogy halálukat lőtt seb okozta. És tény az is, hogy voltak túlélők. Egyikükkel, aki Dániába emigrált, Bánó Soma beszélt is. Visszaemlékezése szerint hatan mentek át a „vásárváros” területére abban a reményben, hogy hátha találnak élelmiszert. Ott szinte azonnal szovjet katonákba futottak bele, akik falhoz állították, majd kivégezték őket. Négyen meghaltak, ketten viszont túlélték a mészárlást.
Ha ez valóban így történt, akkor ugyanabban az időben más fiataloknak is járniuk kellett arra, hiszen összesen kilencen haltak meg. A többi öt áldozat látogatásának célja és haláluk körülményei azonban máig nem tisztázottak,
ezért csak valószínűsíthető, hogy a szovjetek pontosan ugyanígy oltották ki az életüket. A tragédia ügyében egy nyugalmazott, de az 1956-os eseményeket ma is aktívan kutató újságíró, Matthaeidesz Konrád feljelentést tett.
– Kaptam egy fotót, amelyen fejkendős asszonyok állnak a koporsók felett. A fénykép láttán azt éreztem, hogy köteles vagyok az áldozatok mellé állni – hangsúlyozta. Az ügyészség a közelmúltban szándékos emberöléssel megvalósított háborús bűntettnek minősítette az esetet. A hatóság jogi
álláspontja szerint ugyanis az offenzíva megindításától kezdve Magyarország és a Szovjetunió háborúban állt egymással. Az ügyészség a tanúvallomások alapján arra jutott, hogy az áldozatok nem vettek részt a
harcokban, így civilnek számítottak.
– A valós okát nem tudhatjuk már meg annak, hogy egy szovjet tiszt vagy altiszt miért adta ki a tűzparancsot. Elképzelt válaszom van csak. Talán átélte a második világháborút, és bevillant neki a bolsevikok egyik
ideológusának, Ilja Ehrenburgnak A német címmel írt propagandakötete, amely a németek elpusztítására buzdít. 1956-ban talán ugyanaz jutott eszébe a magyarokról, mint 1941-ben, a Szovjetunió megtámadása után a németekről – vélekedett Matthaeidesz Konrád.

Mementó

Az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége emléktáblát állítana vagy emlékhelyet alakítana ki a mai Hungexpo területén a pongráctelepi áldozatok tiszteletére – nyilatkozta lapunknak a szervezet alelnöke. Csigás Zoltán azt mondta, hogy a vásárvárost üzemeltető cég már megadta a hozzájárulást, de szükség van további engedélyek beszerzésére is. A Világszövetség, amelynek elnöke dr. Sántha Gábor, alapító okiratban rögzített célja a forradalom eszméjének továbbörökítése.

Forrás: Kőbányai Hírek