Ingatlanpiaci árak Pongráctelepen

Ezelőtt utoljára 2019. februárban néztünk körül az ingatlan.com pongráctelepi hirdetései között. Most azért is időszerű újra áttekintenünk a hirdetési árakat, mert 2020-ban a koronavírus járvány és a vele járó gazdasági válság előbb megállította a lakásárak növekedését Budapesten, majd az utóbbi hetekben már árcsökkenésről olvasni a sajtóban (az albérlet árak is csökkentek).

Internetes kutatásra továbbra is csak az ingatlan.com oldalán találtunk értelmezhető számú pongráctelepi hirdetést, jelenleg, november 1-én mintegy 43 db-ot; de sajnos dátum nélkül, így nem tudjuk, csak sejtjük és reméljük, hogy a legrégebbi hirdetés is már 2020-ban került fel az ingatlan.com-ra. A pongráctelepi illetőség általában könnyen megállapítható, mert a legtöbb hirdetésbe beírták legalább az utcanevet, de a fotók alapján a hirdetések háromnegyedénél a konkrét társasház is beazonosítható. (Az utcanév nélküli pongráctelepi hirdetések is lokalizálhatóak egyéb adatokból.)

A meghirdetett lakások túlnyomórészt földszintiek (12 db) vagy harmadik emeletiek (15 db), majdnem mind 36-38 nm alapterületű, általában 1+félszobás lakás (ilyen a pongráctelepi lakások több, mint 90 %-a), csak két 44 nm-es lakást és egy 55 nm-es lakást hirdettek a 43-ból. (A lakótelepi “sztenderd” 36-38 ill. 44-47 nm-es lakásoktól eltérő méretű, 55-60 nm-es lakások kizárólag a Csilla utca 6. társasházban, régi számozás szerint a 15-ös épületben vannak, ahol a második világháború utáni újjáépítéskor lakásokat vontak össze.) A lakások többsége a hirdetésük szerint legalább részlegesen felújítva, ezeket 20-23 millió Ft-ért kínálták eladásra.

A legolcsóbb lakásokat 16-19 millió Ft-ért hirdették/hirdetik, de ezek általában erősen felújítandók a hirdetés és a közölt fotók tanúsága szerint is. A legdrágábban hirdetett lakás mérete miatt érthetően az 55 nm-es lakás 28,9 millió forintért, valamint az egyik 44 nm-es lakás 25,5 millió Ft-ért. Ezekhez képest már kissé elrugaszkodottnak tűnik a 36-38 nm-es lakáshirdetések legdrágábbikja 25 millió Ft-ért, de ez lehet, hogy még év eleji hirdetés volt. A négyzetméterárak 418 ezer Ft-tól 670 ezer Ft-ig szórnak, de utóbbi lakás árában a Csilla utcai garázs is benne van. A lakáshirdetések fele az 500 ezres tartományban van, a 36-38 nm-es lakások átlag négyzetméterára is 558 ezer Ft-ra jött ki. Ez eléggé elmarad a kőbányai téglalakások 660 ezer Ft-os nm árától (ezt a Kőbánya.info október 20-i cikke közli). Persze ezek csak kínálati árak, azt nem tudjuk meg ebből, hogy végül milyen áron kelt el egy-egy lakás, egyáltalán, hány lakást adtak el a most vizsgált 43 hirdetésből.

Végül pár érdekesség a lakáshirdetésekből. Már évekkel korábban felfigyeltünk egy olyan hirdetésre, amiben két, egymás fölött lévő, de lépcsővel egybe nyitott lakást hirdettek eladásra. Akkor 72 nm-esként hirdették a lakást, most viszont csak az alsó lakásrészről (36 nm) találtunk hirdetést, amit viszont áron alul hirdettek (17 millió Ft) azért, mert a fűtés és a konyha, fürdőszoba a fölső lakásrészben van. Egy másik, tetőtéri lakásról csak egy fotót közöltek a hirdetésben, de azon ipari loft berendezésű szoba látható, ami pongráctelepi viszonylatban érdekes.