Helyreállítási kötelezettséggel bérbe adandó önkormányzati lakások Pongráctelepen

A tegnap posztolt lakótelepi ingatlanpiaci cikkünk után figyeltünk fel a Kőbányai Önkormányzat hirdetményére, miszerint az időnként bérbeadásra meghirdetett önkormányzati lakások között most két pongráctelepi lakás is van. Egyébként a még a Kis-Pongrác projekttől származó információnk szerint lakótelepünk összesen 888 lakásából 72-73 lakás van önkormányzati tulajdonban, ezek túlnyomórészt lakottak is, mint szociális bérlakások.

Az október 21-én megjelent közlemény szerint a képviselőtestület Közjóléti Bizottsága a lakásokról és a nem lakás céljára szolgáló helyiségekről szóló 32/2012. (IX. 24.) önkormányzati rendelet alapján az itt felsorolt, üresen álló önkormányzati lakásokat kívánja helyreállítási kötelezettséggel bérbe adni.

A listában a Salgótarjáni utca 47. társasház két C lépcsőházi, tetőtéri lakása szerepel megtekintési időpontokkal (november 10. (kedd) 9-11 óra között és november 12. (csütörtök) 14-16 óra között); valamint az önkormányzat által becsült bruttó helyreállítási költséggel, ami nem kevés: több, mint 4,5 millió Ft lakásonként; jelezve azt is, hogy ez a két lakás jelenleg félkomfortos, és a nyertes pályázó által komfortosítandó. Érdekes, hogy a 37 nm-es lakásokat 1+0 szobásként tüntetik fel, ami arra utal, hogy az évtizedek folyamán eléggé átalakíthatták a beosztásukat, ami eredetileg nagyjából megegyezett az alattuk lévő lakásokéval. (Pongráctelep társasházai 1939-1940-ben épültek típustervek alapján, míg a tetőtéri lakásokat utólag, 1943-1945-ben alakították ki.)

Az itt olvasható pályázati leírásban további részletek vannak a pályázati kiírásról. A felújítás időtartamára csak a rezsit kell fizetni, igaz, a felújítás végéig beköltözni sem lehet. A felújítás-beköltözés után fizetendő lakbérről semmit nem ír a kiírás, sőt arról sem szól a pályázat, hogy a több milliósra becsült önerős felújítás után határozatlan idejű bérleti szerződést köthet a pályázó, vagy csak évenként megújítandó, határozott idejű bérleti jogviszonyt létesíthet.

Forrás: Kőbánya.hu