Pongráctelep közelébe fog költözni a Kőbányai Zenei Stúdió

A Kőbányai Regionális Híradó 2021. január 23-i adásának jelentős részében kerületünk felvirágzás alatt-előtt álló zenei oktatásáról tudhatunk meg érdekes információkat, amiket alább röviden ismertetünk, főleg az első hír Pongráctelep környékét érintő vonatkozása miatt, illetve rácsodálkoztunk arra, hogy kerületünkben milyen gazdag “repertoár” van az ének-zenei képzés terén.

A (Pongrác út 17-ben felnőtt) Póka Egon által alapított-vezetett Kőbányai Zenei Stúdió már régóta jelentős utánpótlás bázisa a hazai könnyűzenei életnek, amit a magyar állam is elismert egy igazán nagyvonalú anyagi támogatással. A híradóban D. Kovács Róbert Antal kőbányai polgármester beszél arról, hogy a magyar kormány döntése alapján az iskola idén, 2021-ben beköltözhet a volt Északi Járműjavító területén, a szintén volt MÁV oktatási központ épületébe (a Csilla utcától légvonalban mintegy 600 méterre). Az itt megvalósítandó, új zenei központ beruházására mintegy 440 millió Ft-t biztosít az állam, kiemelt kormányzati beruházás keretében.

Ezen a híren annyira meglepődtünk, hogy némi guglizással megtaláltuk az mfor.hu 2020. augusztusi cikkét, és annak alapján a Magyar Közlöny 2020.08.30-án kiadott 196. számát, amiben adták közre az 1557/2020. (VIII. 30.) Korm. határozatot az emelt szintű könnyűzenei képzési központ létrehozásáról, valamint előkészítéséhez szükséges források biztosításáról. A nagyon hivatalos nyelvezetű rendelet elején a magyar kormány “egyetért – a Póka Egon Máté Péter-díjas basszusgitáros, zeneszerző, a Kőbányai Zenei Stúdió művészeti szakképző iskola alapítója által kezdeményezett – emelt szintű könnyűzenei képzési központ létrehozására irányuló fejlesztési koncepció szerinti beruházás (a továbbiakban: Beruházás) előkészítésével az ingatlan-nyilvántartás szerinti Budapest belterület 38920/5 helyrajzi számú ingatlanon”. A konkrét helyszínt csak helyrajzi számmal említi a kormányrendelet, de szerencsére a polgármester említette a híradóban a volt MÁV oktatási központ épületét, ami az Egészségház villamosmegálló előtt van. (Vajon az Egészségház idén várható, Maglódi útra való átköltöztetése után ezt a villamosmegállót is átnevezik, mint ahogy eggyel beljebb az északi Járműjavító nevű villamosmegállót átnevezték Eiffel Műhelyházzá?)

Frissítés: időközben ráakadtunk a 705/2020. (XII. 29.) Korm. rendeletre is, ami nemzetgazdaságilag kiemelt kormányzati beruházássá nyilvánítja “az emelt szintű könnyűzenei képzési központ létrehozását”.

(Az Eiffel Műhelyház tavalyi átadása, az új Közlekedési Múzeum kb. 2025-ig tartó kiépítése és a Kőbányai Zenei Stúdió 2021/2022-ben várható ideköltözése mellett még mindig marad egy hatalmas üzemcsarnok és néhány más épület a 2011-ben bezárt Északi Járműjavító keleti harmadában, amik előreláthatóan szintén kulturális funkciót kaphatnak majd előbb-utóbb…)

A 2021. január 23-i Kőbányai Híradó hátralévő részében egyéb hírek mellett a Cziffra György Mesterakadémia Szent László téri Kroó György Zene- és Képzőművészeti Iskolában helyet kapó új mesterkurzusairól tudhatunk meg érdekességeket. Legközelebb február 11-14. között lesznek ezek az ingyenes kurzusok ifjú, tehetséges zenészeknek.

A híradó utolsó részében pedig a Rocksuli Budapest vezetői beszélnek arról, hogy a lebontás előtt álló XIV. kerületi Dürer-kertből kiköltözve hogyan találtak ideális új helyet Kőbányán, a Jászberényi út 38.-ban lévő ipartelep egyik épületében, ahol profi zenészeknek is jut hely próbálásokra, ráadásul napfényes ablakokkal, amiknek különösen örülnek a pincékben próbálásokhoz szokott magyar zenészek.

Forrás: Kőbányai Regionális Híradó